Witam serdecznie, mam takie zadanie:
1 stycznia bieżącego roku na terenie Polski zostało skradzionych 216 samochodów osobowych. Oblicz prawdopodobieństwo odzyskania przynajmniej połowy z nich w bieżącym roku, jeśli wiadomo, ze rocznie odzyskuje się 20 na 50 skradzionych w danym roku aut.
Liczyłem to tak:
\(\displaystyle{ E(S_{216}) = 216 \cdot \frac{2}{5} = 86,4}\)
\(\displaystyle{ V(S_{216}) = 216 \cdot \frac{2}{5} \cdot \frac{3}{5} = 51,84}\)
\(\displaystyle{ P(S_{216} \ge 108) = P(U \ge \frac{108 - E(S_{216})}{ \sqrt{V(S_{216})} } ) = P(U \ge 3 ) = 1 - \phi (3) = 1 - 0,99865 = 0,135 \%}\) <= Tutaj skorzystalem z Tablicy rozkladu normalnego.
Czy takie rozwiazanie jest prawidlowe?