Rozkład dwumianowy
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 16 lis 2008, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 11 razy
Rozkład dwumianowy
Mam problem z następującym zadaniem (z książki Aczela, 4.57, s. 182):
Właściciel restauracji wie z doświadczenia, że tylko 70% klientów, którzy rezerwują stolik na wieczór, rzeczywiście przychodzi na kolację. Pewnego dnia właściciel zdecydował się przyjąć 20 rezerwacji, chociaż w restauracji jest tylko 15 stolików. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na kolację zgłosi się więcej niż 15 klientów?
Mam problem z samymi założeniami do zadania. Co przyjąć jako liczbę doświadczeń, a co jako liczbę sukcesów? Trochę głupio wygląda mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{15!}{20!\cdot-5!}\cdot0,7^{20}\cdot0,3^{-5}}\)
Wynik powinien wyjść 0,2375, a mi wychodzą jakieś bzdury
Dzięki z góry, pozdr
Właściciel restauracji wie z doświadczenia, że tylko 70% klientów, którzy rezerwują stolik na wieczór, rzeczywiście przychodzi na kolację. Pewnego dnia właściciel zdecydował się przyjąć 20 rezerwacji, chociaż w restauracji jest tylko 15 stolików. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na kolację zgłosi się więcej niż 15 klientów?
Mam problem z samymi założeniami do zadania. Co przyjąć jako liczbę doświadczeń, a co jako liczbę sukcesów? Trochę głupio wygląda mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{15!}{20!\cdot-5!}\cdot0,7^{20}\cdot0,3^{-5}}\)
Wynik powinien wyjść 0,2375, a mi wychodzą jakieś bzdury
Dzięki z góry, pozdr
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozkład dwumianowy
Przyjmij, że sukcesem jest zrealizowanie rezerwacji, a nie zajęcie stolika.
Liczba doświadczeń to 20, liczba sukcesów to co najmniej 15.
Liczba doświadczeń to 20, liczba sukcesów to co najmniej 15.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 16 lis 2008, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 11 razy
Rozkład dwumianowy
Dzieki.
W tym wypadku robię tak:
\(\displaystyle{ P(15)=\frac{20!}{15!\cdot5!}\cdot0,7^{15}\cdot0,3^{5}=0,17}\)
\(\displaystyle{ P(16)=\frac{20!}{16!\cdot4!}\cdot0,7^{16}\cdot0,3^{4}=0,13}\)
\(\displaystyle{ P(17)=\frac{20!}{17!\cdot3!}\cdot0,7^{17}\cdot0,3^{3}=0,07}\)
\(\displaystyle{ P(18)=\frac{20!}{18!\cdot2!}\cdot0,7^{18}\cdot0,3^{2}=0,028}\)
\(\displaystyle{ P(19)=\frac{20!}{19!\cdot1!}\cdot0,7^{19}\cdot0,3^{1}=0,006}\)
\(\displaystyle{ P(20)=\frac{20!}{20!\cdot0!}\cdot0,7^{20}\cdot0,3^{0}=0,0008}\)
\(\displaystyle{ \text{suma}=0,17+0,13+0,07+0,028+0,006+0,0008=0,4026}\)
co jest kompletną bzdurą bo powinno wyjść 0,2375
W tym wypadku robię tak:
\(\displaystyle{ P(15)=\frac{20!}{15!\cdot5!}\cdot0,7^{15}\cdot0,3^{5}=0,17}\)
\(\displaystyle{ P(16)=\frac{20!}{16!\cdot4!}\cdot0,7^{16}\cdot0,3^{4}=0,13}\)
\(\displaystyle{ P(17)=\frac{20!}{17!\cdot3!}\cdot0,7^{17}\cdot0,3^{3}=0,07}\)
\(\displaystyle{ P(18)=\frac{20!}{18!\cdot2!}\cdot0,7^{18}\cdot0,3^{2}=0,028}\)
\(\displaystyle{ P(19)=\frac{20!}{19!\cdot1!}\cdot0,7^{19}\cdot0,3^{1}=0,006}\)
\(\displaystyle{ P(20)=\frac{20!}{20!\cdot0!}\cdot0,7^{20}\cdot0,3^{0}=0,0008}\)
\(\displaystyle{ \text{suma}=0,17+0,13+0,07+0,028+0,006+0,0008=0,4026}\)
co jest kompletną bzdurą bo powinno wyjść 0,2375
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozkład dwumianowy
Przepraszam bardzo za moje niedopatrzenie. Na kolację zgłosi się więcej niż 15, więc co najmniej 16 klientów. Czyli co najmniej 16 sukcesów
Wtedy wyniki będą zbliżone, małe rozbieżności wynikają z jak przypuszczam, zbyt grubych przybliżeń z Twojej strony.
Wtedy wyniki będą zbliżone, małe rozbieżności wynikają z jak przypuszczam, zbyt grubych przybliżeń z Twojej strony.
Rozkład dwumianowy
Witam,
męczę się z tym zadaniem i wychodzą mi kompletne głupoty,
czy ktoś może mi rozpisać wyliczenie tej silni, jak ją rozbić, jak skracać?
męczę się z tym zadaniem i wychodzą mi kompletne głupoty,
czy ktoś może mi rozpisać wyliczenie tej silni, jak ją rozbić, jak skracać?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozkład dwumianowy
W ,,większej silni" szukasz tej ,,mniejszej"
np: a) \(\displaystyle{ 30!=28!\cdot 29\cdot 30}\)
b) \(\displaystyle{ 20!=15!\cdot16\cdot17\cdot18\cdot19\cdot20}\)
np: a) \(\displaystyle{ 30!=28!\cdot 29\cdot 30}\)
b) \(\displaystyle{ 20!=15!\cdot16\cdot17\cdot18\cdot19\cdot20}\)
Rozkład dwumianowy
\(\displaystyle{ P(16)=\frac{20!}{16!\cdot4!}\cdot0,7^{16}\cdot0,3^{4}=0,13}\)
Czy ktoś może wyliczyć mi to równanie nie przechodząc od razu do wyniku? Nie wiem skąd wychodzi tutaj 0,13 o_O
Czy ktoś może wyliczyć mi to równanie nie przechodząc od razu do wyniku? Nie wiem skąd wychodzi tutaj 0,13 o_O
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozkład dwumianowy
\(\displaystyle{ P(16)=\frac{20!}{16!\cdot4!}\cdot0,7^{16}\cdot0,3^{4}=
\frac{16! \cdot 17 \cdot 18 \cdot 19 \cdot 20}{16! \cdot 24} \cdot 0,00332329306 \cdot 0,0081 = 4845 \cdot 0,00332329306 \cdot 0,0081 \approx 0,13}\)
\frac{16! \cdot 17 \cdot 18 \cdot 19 \cdot 20}{16! \cdot 24} \cdot 0,00332329306 \cdot 0,0081 = 4845 \cdot 0,00332329306 \cdot 0,0081 \approx 0,13}\)