Wyznaczyć prostą regresji \(\displaystyle{ Y=a+bX}\) dla danych:
\(\displaystyle{ X 5,2,4,4}\)
\(\displaystyle{ Y 4,3,3,3}\)
odpowiedzi:
A.\(\displaystyle{ Y=2.3+0.3X}\)
B.\(\displaystyle{ Y=1.8-0.7X}\)
C.\(\displaystyle{ Y=2.1-0.5X}\)
D.\(\displaystyle{ Y=1.5+1.1X}\)
E.\(\displaystyle{ Y=1.4+2.0X}\)
ja to próbowałem tak:
\(\displaystyle{ Y=a+bX}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{\overline{xy}-\overline{x} \cdot \overline{y}}{\overline{x^2}-\overline{x}^2}}\)
\(\displaystyle{ a=\overline {y}- b \overline{x}}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{12,5-3,75\cdot3,25}{15,25-14,06} = \frac{0,32}{1,19} = 0,268}\)
\(\displaystyle{ a= 3,25-0,268\cdot3,75=2,245}\)
dobrze to jest?
Ale teraz pytanie jak zrobić \(\displaystyle{ X=a+bY}\)
Wyznaczyć prostą regresji Y=a+bX
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wyznaczyć prostą regresji Y=a+bX
Ewentualnie, skoro masz te same dane, to nie musisz liczyć jeszcze raz:
\(\displaystyle{ Y=a+bX \\
Y-a=bX \\
X=\frac{1}{b} Y - \frac{a}{b}}\)
\(\displaystyle{ Y=a+bX \\
Y-a=bX \\
X=\frac{1}{b} Y - \frac{a}{b}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 10 razy
Wyznaczyć prostą regresji Y=a+bX
zrobiłem tym sposobem i się nie zgadza:
\(\displaystyle{ X= \frac{1}{0,268}Y - \frac{2,245}{0,268}}\)
\(\displaystyle{ X=3,7Y-8,3}\)
Poprzednio wyszło \(\displaystyle{ X=-1,7+1,7Y}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{1}{0,268}Y - \frac{2,245}{0,268}}\)
\(\displaystyle{ X=3,7Y-8,3}\)
Poprzednio wyszło \(\displaystyle{ X=-1,7+1,7Y}\)
Wyznaczyć prostą regresji Y=a+bX
Proszę o wyjaśnienie.scyth pisze: Dla tej drugiej regresji - zamień X i Y miejscami.
Jak to zamienić X i Y miejscami? Tak, aby wyszło X=-1,7+1,7Y?