Przedział ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
z1v2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 sie 2011, o 08:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom

Przedział ufności

Post autor: z1v2 »

Załóżmy, że zmienne losowe \(\displaystyle{ X_1, …, X_n}\) są niezależne i mają rozkłady normalne. Zmienna \(\displaystyle{ X_i}\)ma rozkład \(\displaystyle{ N(\mu)}\), , innymi słowy \(\displaystyle{ EX_i= \mu, VarX_i= \text { dla } i= 1, …, n.}\) Wartość oczekiwana \(\displaystyle{ \mu}\) jest nieznana. Zbudować najkrótszy przedział ufności dla \(\displaystyle{ \mu}\) na poziomie \(\displaystyle{ 0,95}\).
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 31 sie 2011, o 09:24 przez ares41, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat nie może być pisany DRUKIEM.
ODPOWIEDZ