metoda przedziałowa odchylenia standardowego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
matematyczka88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 gru 2009, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa/ Kraków

metoda przedziałowa odchylenia standardowego

Post autor: matematyczka88 »

Witam. Mam problem z takim zadaniem:

Badanie 8 losowo wybranych studentów pewnej uczelni ze względu na czas (w godz.) poświęcony na oglądanie TV w tygodniu dało następujące wyniki:12,3,8,11,5,4,6,10. Oszacuj metodą przedziałową odchylenie standardowe czasu oglądania TV. Przyjąć poziom ufności 0,9.

Byłam już na: 39346.htm i 78597.htm ale niewiele mi to mówi- wychodzą mi inne wyniki .

Dzięki za pomoc
jimmy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 paź 2008, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

metoda przedziałowa odchylenia standardowego

Post autor: jimmy »

Trzeba zbudowac przedzial ufnosci dla odchylenia standardowego.

Dla n<30 (w tym przypadku n=8) jest wzor:
\(\displaystyle{ \frac{ns^2}{c_2}< \sigma^2 < \frac{ns^2}{c_1}}\)

gdzie,
c_1, c_2 - wartość zmiennej losowej odczytana z tablic rozkładu chi^2 dla r=n-1 stopni swobody, spełniające warunki:
\(\displaystyle{ \chi^2(c_1)=1- \frac{ \alpha}{2}

\chi^2(c_2)= \frac{ \alpha}{2}}\)


Czyli liczysz odchylenie \(\displaystyle{ S^{2} (x)}\) , odczytujesz z tablic chi kwadrat wartosci c1 i c2, a nastepnie lewa i prawa strone pierwiastkujesz aby otrzymac przedzial ufnosci juz dla odchylenia standardowego
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

metoda przedziałowa odchylenia standardowego

Post autor: elektra18 »

https://www.matematyka.pl/39312.htm z tych wzorów mam skorzystac?
miodzio1988

metoda przedziałowa odchylenia standardowego

Post autor: miodzio1988 »

jimmy, przecież Ci wzory napisał juz...
ODPOWIEDZ