Rozkład dwumianowy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
iie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 29 mar 2009, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Rozkład dwumianowy

Post autor: iie »

\(\displaystyle{ X~B(1000;0,6;k)}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P(|X-610| \ge 20}\)

zacząłem tak:

\(\displaystyle{ {1000 \choose k} 0,6^{k} \cdot 0,4^{1000-k}}\)

\(\displaystyle{ P\left| x-610\right| \ge 20}\)

\(\displaystyle{ \left| x-610\right| \le 20}\)

\(\displaystyle{ x-610 \le 20 \vee x-610 \ge 20}\)

\(\displaystyle{ x \le 630 \vee x \ge 590}\)

i co dalej [ jeżeli cokolwiek z tego co napisałem jest dobrze]?
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Rozkład dwumianowy

Post autor: Lider Artur »

Rozpisz poprawnie nierówność \(\displaystyle{ |X-610| \ge 20}\)
Stąd dostaniesz jakie wartość zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) powinna przyjmować.
ODPOWIEDZ