minimalna liczebność próby
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
minimalna liczebność próby
Mam takie zadanie:
Na podstawie próby 400 respondentów zbudowano 95% przedział ufności oceniający prawdopodobieństwo poparcia pewnego projektu rządowego. Bład
tego oszacowania (bład statystyczny, dokładnosc przedziału) wynosi 5%.
Zakładajac, ze popracie pozostaje na tym samym poziomie, podaj minimalna
liczbe obserwacji, która zapewni bład 2% na poziomie ufności 99%.
Jak sie do tego zabrać, mam jeszcze wskazówke żeby skorzystać z tw. Moivre’a-Laplace’a.
Proszę o pomoc
Na podstawie próby 400 respondentów zbudowano 95% przedział ufności oceniający prawdopodobieństwo poparcia pewnego projektu rządowego. Bład
tego oszacowania (bład statystyczny, dokładnosc przedziału) wynosi 5%.
Zakładajac, ze popracie pozostaje na tym samym poziomie, podaj minimalna
liczbe obserwacji, która zapewni bład 2% na poziomie ufności 99%.
Jak sie do tego zabrać, mam jeszcze wskazówke żeby skorzystać z tw. Moivre’a-Laplace’a.
Proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
minimalna liczebność próby
\(\displaystyle{ n= \frac{{u _{1- \frac{ \alpha }{2} }}^2pq}{ d^{2}}}\) gdzie \(\displaystyle{ d=0.05}\) i z tego obliczamy pq a potem obliczamy n ale dla inych danych, tak?
minimalna liczebność próby
Po pierwsze to nie jest równość.
Po drugie:
czym jest \(\displaystyle{ p,q}\) ? I jak chcesz najpierw obliczyć \(\displaystyle{ p,q}\) z tego równania, a później \(\displaystyle{ n}\)? Bez sensu
Po drugie:
czym jest \(\displaystyle{ p,q}\) ? I jak chcesz najpierw obliczyć \(\displaystyle{ p,q}\) z tego równania, a później \(\displaystyle{ n}\)? Bez sensu
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
minimalna liczebność próby
pierwsze mamy rowność bo znamy \(\displaystyle{ n=400}\) i z tego obliczam \(\displaystyle{ pq}\)
Później juz mam nierówność i wstawiam nowe dane za \(\displaystyle{ d}\) i \(\displaystyle{ u}\) i obliczam \(\displaystyle{ n}\) Nie tak?
Później juz mam nierówność i wstawiam nowe dane za \(\displaystyle{ d}\) i \(\displaystyle{ u}\) i obliczam \(\displaystyle{ n}\) Nie tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
minimalna liczebność próby
Wyszlo mi \(\displaystyle{ 3529}\) Dobrze czy jakoś inaczej trzeba zrobić?
minimalna liczebność próby
Ale to już jest \(\displaystyle{ n}\) ? No niby mamy \(\displaystyle{ 99 %}\) procent poziomu ufności, więc całkiem racjonalne jest to, że ta próbka musi być dosyć duża.
\(\displaystyle{ n \ge z ^{2} _{1- \frac{\alpha}{2} } \frac{1}{4d ^{2} }}\)
jeszcze z tego policz. Zobaczymy co wyjdzie.
\(\displaystyle{ n \ge z ^{2} _{1- \frac{\alpha}{2} } \frac{1}{4d ^{2} }}\)
jeszcze z tego policz. Zobaczymy co wyjdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
minimalna liczebność próby
No to jest do troszkę do bani. Podałem wzór, którego się używa, gdy nie znamy szacunkowego procentu, więc mamy mniej wiedzy. A im więcej wiedzy tym wynik powinien być lepszy czyli próbka powinna być mniejsza ( koszty, koszty). Pozostaje szukać błędu. Nie wiem, gdzie zrobiłaś błąd, bo obliczeń nie robię. Szukaj błędu
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
minimalna liczebność próby
wychodzi mi że \(\displaystyle{ pq=0.26}\), a w tym wzorze co podałeś \(\displaystyle{ pq=0.25}\) więc jest mniejsze czyi wychodzi mniej. Ale mi nie powinno wyjść wiecej niż \(\displaystyle{ 0.25}\) wiec czy mógłbyś sprawdzić ten rachunek i dlaczego w taki sposób jest źle?