Zaliczenie Statystyka
Zaliczenie Statystyka
Jutro mam egzamin i dostałem koło i proszę Was o pomoc , bo jestem słaby z Statystyki
1. Przeciętny stan konta czekowego klienta pewnego banku wynosi 657$, a odchylenie standardowe 232$.
Zamierza się pobrać próbę losową 144 kont.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo,że średnia w próbie nie
przekroczy 600$?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo , że suma środków z wylosowanych kont wyniesie co najmniej 100 tys $
2. Wylosowano do próby 150 gospodarstw domowych i spytano o kwotę wydaną na posiłki poza domem w ciągu ostatniego miesiąca. Średnia z uzyskanych odpowiedzi wyniosła 205 zł ,a wariancja 2025.
a) Zbudować i zinterpretować przedział ufności dla średnich wydatków na posiłki poza domem, przyjąć współczynniki ufności na poziomie 0,95
b) Ile gospodarstw domowych należałoby dolosować aby zmniejszyć rozpiętość uzyskanego przedziału ufności o połowę
3. Zbadano tygodniowe zarobki Polaków mieszkających w Londynie i Manchesterze. Wylosowano 27 osób z Londynu i 21 z Manchesteru. Średnie zarobki w Londynie wyniosły 235 Funtów, z odchyleniem standardowym 28 F(untów), natomiast średnie zarobki w Manchesterze wyniosły 212 F, z odchyleniem standardowym 23 F. Na poziomie istotnosci 0,05 , zweryfikować hipotezę , o tym , że średnie zarobki w obu miastach są takie same. Zakładamy , że rozkłady płac w obu miastach są normalne.
4. W poniższej tablicy przedstawiono empiryczny rozkład cen za m^2 wśród 210 mieszkań na sprzedaż wylosowanych do próby. Na poziomie istotności 0,02 zweryfikować hipotezę , że prób pochodzi z rozkładu normalnego.
Cena m^2 Liczba
w tyś zł mieszkań
1-3 30
3-5 45
5-7 58
7-9 43
9-11 34
SUMA 210
Wylosowano w sposób niezależny 120 gospodarstw domowych w celu sprawdzenia czy istnieje zależność pomiędzy wielkością gospodarstwa mierzoną w osobach a miejscem zamieszkania. Zweryfikować hipotezę o niezależność badanych cech na poziomie istotności 0,05
miejsca zamieszkania/ liczba osób 1-3 4-6 7-
Miasto 40 30 20
Wieś 10 10 10
1. Przeciętny stan konta czekowego klienta pewnego banku wynosi 657$, a odchylenie standardowe 232$.
Zamierza się pobrać próbę losową 144 kont.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo,że średnia w próbie nie
przekroczy 600$?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo , że suma środków z wylosowanych kont wyniesie co najmniej 100 tys $
2. Wylosowano do próby 150 gospodarstw domowych i spytano o kwotę wydaną na posiłki poza domem w ciągu ostatniego miesiąca. Średnia z uzyskanych odpowiedzi wyniosła 205 zł ,a wariancja 2025.
a) Zbudować i zinterpretować przedział ufności dla średnich wydatków na posiłki poza domem, przyjąć współczynniki ufności na poziomie 0,95
b) Ile gospodarstw domowych należałoby dolosować aby zmniejszyć rozpiętość uzyskanego przedziału ufności o połowę
3. Zbadano tygodniowe zarobki Polaków mieszkających w Londynie i Manchesterze. Wylosowano 27 osób z Londynu i 21 z Manchesteru. Średnie zarobki w Londynie wyniosły 235 Funtów, z odchyleniem standardowym 28 F(untów), natomiast średnie zarobki w Manchesterze wyniosły 212 F, z odchyleniem standardowym 23 F. Na poziomie istotnosci 0,05 , zweryfikować hipotezę , o tym , że średnie zarobki w obu miastach są takie same. Zakładamy , że rozkłady płac w obu miastach są normalne.
4. W poniższej tablicy przedstawiono empiryczny rozkład cen za m^2 wśród 210 mieszkań na sprzedaż wylosowanych do próby. Na poziomie istotności 0,02 zweryfikować hipotezę , że prób pochodzi z rozkładu normalnego.
Cena m^2 Liczba
w tyś zł mieszkań
1-3 30
3-5 45
5-7 58
7-9 43
9-11 34
SUMA 210
Wylosowano w sposób niezależny 120 gospodarstw domowych w celu sprawdzenia czy istnieje zależność pomiędzy wielkością gospodarstwa mierzoną w osobach a miejscem zamieszkania. Zweryfikować hipotezę o niezależność badanych cech na poziomie istotności 0,05
miejsca zamieszkania/ liczba osób 1-3 4-6 7-
Miasto 40 30 20
Wieś 10 10 10
Zaliczenie Statystyka
To nie zdasz bejbe, bo gotowca nie dostanieszJutro mam egzamin i dostałem koło i proszę Was o pomoc , bo jestem słaby z Statystyki
Jedynie za kasę.
Więc wskazówki. Zaczniemy od drugiego:
Jak wygląda taki przedział ufności? Z jakiego rozkładu jest nasza próba?przedział ufności dla średnich wydatków n
Zaliczenie Statystyka
Na które z tych pytań:Jest to próba duża
jest to odpowiedź?Jak wygląda taki przedział ufności? Z jakiego rozkładu jest nasza próba?
Zaliczenie Statystyka
Tak? To jest odpowiedź? Zatem jest to błędna odpowiedź. To tak jakbym zapytał się Ciebie " Jaka jest pogoda?", a Ty byś odpowiedział "tak".
No bez sensu.
Jak odpowiesz na moje pytania to dopiero ruszymy dalej, a tak to stoimy. Elementarna umiejętność czytania ze zrozumieniem się kłania.
No bez sensu.
Jak odpowiesz na moje pytania to dopiero ruszymy dalej, a tak to stoimy. Elementarna umiejętność czytania ze zrozumieniem się kłania.
Zaliczenie Statystyka
Dlaczego twoje odpowiedzi są kompletnie bez sensu? Chłopie, mogę Ci zagwarantować, że jutro nie zdasz tego.lukmil pisze:Jest to przedział ufności dla wariancji
Więc jaka wariancja? Dla średniej.przedział ufności dla średnich wydatków
Wzory proszę podać na krańce tego przedziału ufności. Żeby podać te wzory musimy znać model w jakim jesteśmy. Żeby znać model musimy wiedzieć jaki jest rozkład. Może być to rozkład nieznany. Więc jaki mamy model i rozkład?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Zaliczenie Statystyka
Zad.1
\(\displaystyle{ P( \overline{X_{144}} \leq 600) = P ( \frac{\overline{X_{144}} - 600}{\sigma\frac{1}{\sqrt{144}}}\geq \frac{(657 - 600)12}{232 } ) = \Phi(2.9483) = 0.998411.}\)
\(\displaystyle{ P(\sum_{n=1}^{144} X_{n} \geq 1000000) = P( \frac{ \sum_{n=1}^{144} X_{n} - 657\cdot 144 }{232\sqrt{144}} \geq \frac{100000 - 94608}{232\cdot 12} ) = 1 - \Phi(1. 9368) = 1 - 0.97381 = 0.026190.}\)
\(\displaystyle{ P( \overline{X_{144}} \leq 600) = P ( \frac{\overline{X_{144}} - 600}{\sigma\frac{1}{\sqrt{144}}}\geq \frac{(657 - 600)12}{232 } ) = \Phi(2.9483) = 0.998411.}\)
\(\displaystyle{ P(\sum_{n=1}^{144} X_{n} \geq 1000000) = P( \frac{ \sum_{n=1}^{144} X_{n} - 657\cdot 144 }{232\sqrt{144}} \geq \frac{100000 - 94608}{232\cdot 12} ) = 1 - \Phi(1. 9368) = 1 - 0.97381 = 0.026190.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 kwie 2006, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BDG
- Podziękował: 17 razy
Zaliczenie Statystyka
mozesz mi powiedziec co to za znaczek jest przed cyfra 1.9368 w ostatniej linijce nie wiem co nacisnac zeby z 1,9368 zrobic 0,97. takie kolko z literka I przez scrodek przechodzaca.