Witam,
Siedze od paru godzin nad takim zadaniem, ale chyba poległem. Jeżeli ktoś umie to zrobić to bedę bardzo wdzięczny za pomoc.
Zadanie:
Z książki adresowej pewnego domu wysyłkowego wybiera się próbe losową o liczebności n=1100, aby spośród wszystkich klientów oszacować udział procentowy gospodyń domowych. W próbce naliczono 357 gospodyń domowych.
a) wyznaczyć 96% przedział ufności dla udziału gospodyń domowych w ogólnej liczbie klientów.
b) jak duża powinna być próba, jeżeli maksymalna długość 94% przedziału ufności miałaby wynosić 0,1
przedziały ufności dla danej próby
-
- Użytkownik
- Posty: 429
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Takla Makan
- Pomógł: 92 razy
przedziały ufności dla danej próby
Witam,
z czym masz konkretnie problem? Jeśli chodzi o wzory, których należy użyć to:
1.
2.
z czym masz konkretnie problem? Jeśli chodzi o wzory, których należy użyć to:
1.
2.
przedziały ufności dla danej próby
W drugim podpunkcie jest wzór:
\(\displaystyle{ n = \left( \frac{z \cdot \sigma}{d} \right) ^{2}}\)
z znamy
d znamy \(\displaystyle{ (0,1)}\)
ale skąd wziąć sigme? (odchylenie standardowe)
oprócz tego wszystko jasne, dzięki
\(\displaystyle{ n = \left( \frac{z \cdot \sigma}{d} \right) ^{2}}\)
z znamy
d znamy \(\displaystyle{ (0,1)}\)
ale skąd wziąć sigme? (odchylenie standardowe)
oprócz tego wszystko jasne, dzięki
Ostatnio zmieniony 3 lip 2011, o 18:55 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 429
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Takla Makan
- Pomógł: 92 razy
przedziały ufności dla danej próby
Opps, nie zauważyłem, że brakuje w wiki wzoru na szacowanie wielkości próby dla oszacowania odestka. Wtedy bierze się taki wzór: \(\displaystyle{ n = \frac{ \frac{z^2 p(1-p)}{d^2} \right)}}\).
Aaa, i \(\displaystyle{ d}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,05}\), w zadaniu masz podaną długość a nie dopuszczalny błąd.
Aaa, i \(\displaystyle{ d}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,05}\), w zadaniu masz podaną długość a nie dopuszczalny błąd.