Definicja rozkładu normalnego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Piotrek71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Definicja rozkładu normalnego

Post autor: Piotrek71 »

Witam,
znalazłem kilka definicji rozkładu normalnego, która jest prawidłowa? A może wszystkie, tylko zależą od kontekstu?

\(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu,\sigma^2)}\)

\(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu,\sigma)}\)

\(\displaystyle{ \mathcal{N}(n \cdot \mu, \sqrt{n} \cdot \sigma)}\)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, o 22:38 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.
miodzio1988

Definicja rozkładu normalnego

Post autor: miodzio1988 »

Żadna. To jest tylko oznaczenie . Definicja to oczywiście postać funkcji.
Piotrek71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Definicja rozkładu normalnego

Post autor: Piotrek71 »

Więc jeśli w zadaniu jest tylko określony rozkład normalny i podane są: ilość prób (n), wartość oczekiwana (m) i odchylenie standardowe (sigma/s), to którego opisu użyć, do obliczenia prawdopodobieństwa?
miodzio1988

Definicja rozkładu normalnego

Post autor: miodzio1988 »

Drugiego oznaczenia.
Piotrek71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Definicja rozkładu normalnego

Post autor: Piotrek71 »

W jakich przypadkach używamy 1 i 3 oznaczenia?
miodzio1988

Definicja rozkładu normalnego

Post autor: miodzio1988 »

Pierwsze:

Wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ \mu}\)
Wariancja
\(\displaystyle{ \sigma^2}\)
Drugie:

Wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ \mu}\)
Wariancja
\(\displaystyle{ \sigma^2}\)
Trzecie:

Wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ n \cdot \mu}\)
Wariancja
\(\displaystyle{ \sqrt{n} \cdot \sigma}\)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, o 22:37 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.
Piotrek71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Definicja rozkładu normalnego

Post autor: Piotrek71 »

Dlaczego w tym przypadku nie mogę użyć 3 oznaczenia, skoro mam wszystkie dane? Tak naprawdę, to mam wszystkie dane do każdego typu i właśnie mnie zastanawia, co decyduje o tym, którego typu używamy.
miodzio1988

Definicja rozkładu normalnego

Post autor: miodzio1988 »

Treść zadania. Jeśli masz napisane: próbka pochodzi z rozkładu o wartości oczekiwanej takiej i wariancji takiej to wtedy wiesz jaki masz rozkład
ODPOWIEDZ