Wyznaczenie przedziału ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie przedziału ufności
Witam,
mam do rozwiązania następujące zadanie. Niestety ilość danych nie wystarcza do rozwiązania znanymi mi metodami, ktoś pomoże?
Stwierdzono, że wzrost dorosłych Polaków jest cechą X o rozkładzie normalnym z wartością średnią m=175cm i odchyleniem standardowym σ=6,4cm Znajdź centralny przedział wokół m reprezentujący 94% wartośći wzrostu wszystkich dorosłych Polaków. Wskazówka: szukamy takiego a, aby:
\(\displaystyle{ P(|X-m| < a) = 0,94}\)
Więc dane są: m=175, σ=6,4, p=0,94, α=0,06
mam do rozwiązania następujące zadanie. Niestety ilość danych nie wystarcza do rozwiązania znanymi mi metodami, ktoś pomoże?
Stwierdzono, że wzrost dorosłych Polaków jest cechą X o rozkładzie normalnym z wartością średnią m=175cm i odchyleniem standardowym σ=6,4cm Znajdź centralny przedział wokół m reprezentujący 94% wartośći wzrostu wszystkich dorosłych Polaków. Wskazówka: szukamy takiego a, aby:
\(\displaystyle{ P(|X-m| < a) = 0,94}\)
Więc dane są: m=175, σ=6,4, p=0,94, α=0,06
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie przedziału ufności
Mógłbyś jakoś pomóc? Nie wiem jak z tej definicji przejść do obliczania przedziału.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, o 16:24 przez Piotrek71, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie przedziału ufności
Jeśli dobrze kombinuję, to:
wychodzę z rozkładu normalnego:
\(\displaystyle{ N(n*m, \sqrt{n}*sigma)}\)
więc:
\(\displaystyle{ P(|X-m|<a) = P( \frac{X-m-n*m}{ \sqrt{n}*sigma} > \frac{a-n*m}{ \sqrt{n}*sigma}) = Φ(\frac{a-n*m}{ \sqrt{n}*sigma}) = 0,94}\)
lecz brakuje mi tutaj "n"
wychodzę z rozkładu normalnego:
\(\displaystyle{ N(n*m, \sqrt{n}*sigma)}\)
więc:
\(\displaystyle{ P(|X-m|<a) = P( \frac{X-m-n*m}{ \sqrt{n}*sigma} > \frac{a-n*m}{ \sqrt{n}*sigma}) = Φ(\frac{a-n*m}{ \sqrt{n}*sigma}) = 0,94}\)
lecz brakuje mi tutaj "n"
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie przedziału ufności
n to jest chyba liczba badanych osób, jeśli dobrze rozumiem (przynajmniej tak było w przypadku innego zadania)? Ale w tym wypadku raczej tego nie zastosuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie przedziału ufności
Wystarczy, że po prostu wywalę n i będzie ok? Wg definicji rozkładu normalnego, którą mam zapisaną, to:
\(\displaystyle{ N(n*m, \sqrt{n}*sigma)}\) - stąd mój wzór na prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ N(n*m, \sqrt{n}*sigma)}\) - stąd mój wzór na prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 maja 2010, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie przedziału ufności
\(\displaystyle{ P(|X-m|<a) = Φ(\frac{a-m}{sigma}) = 0,94}\)
Czy tak to powinno wyglądać?
Czy tak to powinno wyglądać?