pytania o wzory

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kleosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 cze 2011, o 17:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: S-ce

pytania o wzory

Post autor: kleosia »

Hey zwracam się z ogromną prośbą gdyz mam zadania na zaliczenie i nie zabardzo wiem jak z tym ruszyć....

Zad1)
Z populacji gospodarstw wylosowano 400 gospodarstw i zapytano czy wydają na usługi medyczne. W 320 przypadkach odpowiedzieli twierdząco.
Czy mozna twierdzić, że więcej gospodarstw wydaje na usługi medyczne?
Zastosuj odpowiedni test na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha=0.05}\)

zad2)
Próba 26pkt otrzymano średnią 23,5 tys. oraz odchylenie standardowe s=2,5 tys. zł
a)\(\displaystyle{ 1-\alpha=0,95}\) oszacuj średnią wartość obrotów w populacji sprzedawców
b) sprawdź na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha=0,05}\) czy średnie obroty w populacji sprzedawców kształtują się na poziomie 20tyś zł
c) \(\displaystyle{ 1-\alpha=0.90}\) metodą estymacji przedziałowej oszacować wariancje obrotów w populacji pkt sprzedaży,


zad3). Na podstawie proby 17 punktow spzedazy oszacowano średnią wielkość obrotow na poziomie 18,5 tys. oraz odchylenie standardowe s=1,2 tys
a) przyjmujac \(\displaystyle{ 1-\alpha= 0,95}\) oszacuj srednia wielkosc obrotow w populacji
b) przyjmujc \(\displaystyle{ 1-\alpha=0,90}\) oszacuj odchylenie standardowe w populacji.
c) traktujac powyzsza probe jako wstepna , sprawdz jak liczna powinna byc proba by mozna bylo na jej podstawie oszacowac srednia wartosc obrotow w populacji przy \(\displaystyle{ 1-\alpha=0,99}\) z precyzja nie przekraczajaca 500 zł
d) czy mozna twierdzic ze warjancja obrotow w populacji ksztaltuje sie na poziomie 1,5[tys]^2 sprawdz odpowiednim testem \(\displaystyle{ \alpha = 0,01}\)


Zad 4). x ma rodklad normalny \(\displaystyle{ m= \sigma= 4}\). wylosowano niezalezna probe o liczebnosci \(\displaystyle{ n=25}\) na podstawie ktorej obliczono srednia artmetyczna rowna 20. czy wartosc sredniej w populacji jest statystycznie istotnie wieksze od 15? sprawdz odpowiednim testem


Bardzo proszę chociaż o podanie wzorów z których ma się korzystać z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 21:23 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

pytania o wzory

Post autor: miodzio1988 »

Zad 1

No próbka jest duża, nie wiemy z jakiego rozkładu, więc jak wygląda statystyka testowa?
kleosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 cze 2011, o 17:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: S-ce

pytania o wzory

Post autor: kleosia »

Witam no właśnie z tym jest problem bo nie znam taką treść mam, i w sumie nie mam tylko tego zadania bo przy wpółpracy ze znajomymi udało mi się resztę rozwiązać
miodzio1988

pytania o wzory

Post autor: miodzio1988 »

To proszę iść do biblioteki i w pierwszej lepszej książce takie wzorki będą. Podaj nam wzory i wtedy konkretnie pytaj co w tych wzorkach jest niejasnego.
ODPOWIEDZ