Czy dystrybuanta zmiennej losowej x może być zapisana jako:
\(\displaystyle{ F(x _{0}) = 1 - P(X \ge x _{0})}\)?
Wydaje mi sie ze tak ale nie jestem pewny ;p
Dystrybuanta - pytanko
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Dystrybuanta - pytanko
W przypadku rozkładu ciągłego.
Weźmy sobie taki rozkład:
\(\displaystyle{ P(X=i)=\frac{1}{3},i=1,2,3\\
P(X \le 2)=\frac{2}{3}\\
1-P(X \ge 2)=\frac{1}{3}}\)
Weźmy sobie taki rozkład:
\(\displaystyle{ P(X=i)=\frac{1}{3},i=1,2,3\\
P(X \le 2)=\frac{2}{3}\\
1-P(X \ge 2)=\frac{1}{3}}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Dystrybuanta - pytanko
Jeszcze zależy, jak definiujesz dystrybuantę, niektórzy definiują ją tak: \(\displaystyle{ F(x) =P(X<x)}\), i wtedy ten wzór jest zawsze prawdziwy, a przy definicji \(\displaystyle{ F(x)=P(X\le x)}\) to tak jak pisał pyzol.