W celu oszacowania 90-procentowego przedziału ufności dla średniej wysokości pędu kukurydzy zmierzono 12 roślin i uzyskano (w cm) średnią
\(\displaystyle{ x=178}\) , \(\displaystyle{ s^=9,5}\)
(to s to jest s z daszkiem ^)
Sprawdzić czy próba jest wystarczająco liczna do wyznaczenia przedziału ufności dla sredniej, z maksymalnym błędem szacunku 4 cm. Jeśli nie, określić ile elementów należy dobrać do próby.
\(\displaystyle{ n=12}\)
\(\displaystyle{ x=178}\)
\(\displaystyle{ s^=9,5}\)
\(\displaystyle{ l=4}\)
Nie bardzo wiem co tu trzeba zrobić. To znaczy znam wzór na minimalną liczebność próby dla próby n tylko, że w tym wzorze trzeba podać
\(\displaystyle{ t _{ \alpha ;n _{0} -1}}\)
czyli tutaj
\(\displaystyle{ n _{0} -1=11}\)
ale co z tym kątem alfa? jak go wyznaczyć by móc to policzyć?
minimalna liczebność próby
minimalna liczebność próby
no tak ^^ a teraz jak to obliczę i coś co mi wyjdzie będzie większe od "n" podanego w zadaniu to co trzeba napisać? bo tu jest pytanie o to ile trzeba wziąć do próby więc będę musiała odjąć od tego co mi wyjdzie to "n" i to będzie ilość elementów którą należy dobrać?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
minimalna liczebność próby
To, co wyliczysz (zaokrąglaj w górę) to jest liczebność próby, jaką trzeba było zebrać. Jak wyjdzie większe od 12 to miałaś za mało.