Test Durbina-Watsona

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Test Durbina-Watsona

Post autor: krzysiu13 »

Zadanie 1

Na podstawie następujących danych:

Y 0 2 1 2 -1 1
X1 -1 0 1 2 0 0
X2 0 1 0 1 -1 0

Oszacowano model ekonometryczny uzyskując: \(\displaystyle{ Y_{t}=\frac{15}{74}X_{1t}+\frac{100}{74}X_{2t}+\frac{40}{74}u_{t}}\) . Oblicz statystykę d testu Durbina-Watsona. Podejmij decyzję o autokorelacji rzędu pierwszego składnika losowego jeżeli przyjmiemy z góry, że \(\displaystyle{ d_{l}=1}\) i \(\displaystyle{ d_{u}=2}\).
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Test Durbina-Watsona

Post autor: mateuszek89 »

Musisz obliczyć z modelu ekonometrycznego \(\displaystyle{ Y_{1_{m}},\ldots,Y_{6_{m}}}\). Celowo postawiłem literkę m, aby odróżnić od wartości rzeczywistych. Następnie obliczasz reszty modelu czyli odejmujesz wartości rzeczywiste od tych uzyskanych z modelu.Np. \(\displaystyle{ u_1=Y_t-Y_{1_{m}}}\) Zapisujesz sobie wszystkie reszty i obliczasz statystykę DW. Wzór chyba znasz i dalsze postępowanie również. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ