hipotezy t6. rozkład Studenta

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
tolaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W.
Podziękował: 14 razy

hipotezy t6. rozkład Studenta

Post autor: tolaa »

W pewnym dużym przedsiębiorstwie zmierzono 100 losowo wybranym pracownikom efektywny czas pracy w ciagu jednego dnia i otrzymano sredni czas \(\displaystyle{ x = 4,82(h), s^2 = 1(h)}\). Na poziomie istotnosci \(\displaystyle{ \alpha= 0,05}\) zweryfikować hipotezę, że średni czas pracy w tym przedsiębiorstwie wynosi 5h (\(\displaystyle{ H_0: m = 5}\)) przeciw hipotezie: \(\displaystyle{ H_1: m \neq5}\).

Wybrałam test 6. Wyznaczyłam sprawdzian \(\displaystyle{ u_{100}=-1,79}\)
Muszę teraz wyznaczyć liczbę k i tutaj się zatrzymałam: \(\displaystyle{ P(|T_{n-1}| \ge k)= \alpha}\)
w dodatku n=100, a dla \(\displaystyle{ n \ge 30}\) prawdziwe jest przybliżenie rozkładu Studenta rozkładem N(0,1). z tym, że nie wiem jak sobie z tym poradzić, gdy \(\displaystyle{ \alpha =0,05}\) jest tak małe.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

hipotezy t6. rozkład Studenta

Post autor: sushi »

tolaa pisze: ...
Wybrałam test 6.
a mi pasuje test z moich tablic ze strony 19

Trzeba podac wzor, a nie numer wzoru. Nikt tutaj nie jest jasnowidzem, o ktory test sie rozchodzi


trzeba zalozyc ze jest rozklad normalny i potem do wzoru

\(\displaystyle{ t= \frac{srednia - mi_0}{S(x)} \sqrt{n-1}}\)

OK dwustronny

\(\displaystyle{ (- \infty; - t_{ \alpha ; n-1} > \cup < t_{ \alpha ; n-1} ; \infty)}\)

\(\displaystyle{ t_{ \alpha ; n-1}=1,984}\) w przyblizeniu
ODPOWIEDZ