Rozkład Bernoulliego i fabryka

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 230 razy

Rozkład Bernoulliego i fabryka

Post autor: owen1011 »

W fabryce produkuje się urzadzenia X, kontrola jakości orzekła, że 20 procent urządzeń jest wadliwa. Aby ocenić partie, wybrano 4 losowo wybrane urządzenia - wyznacz prawdopodobieństwo, że:
a) jedno będzie wadliwe,
b) mniej niż dwa wadliwe
c) wszystkie wadliwe.

ad a)
Mamy 4 urządzenia (n=4), sukces - wadliwe urządzenie, prawdopodobieństwo sukcesu \(\displaystyle{ p= \frac{1}{5}}\), prawdopodobieństwo porażki \(\displaystyle{ p= \frac{5}{6}}\), k =1

i podstawiamy do wzoru

ad b)
musimy obliczyc to samo ale dwa razy P(O) + P(1)

ad c)
wszystkie 1 - P(0)

dobrze rozumuje ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Rozkład Bernoulliego i fabryka

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ q=1-p= \frac{4}{5}}\)
ad. c
\(\displaystyle{ P= p^{4}}\)
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 230 razy

Rozkład Bernoulliego i fabryka

Post autor: owen1011 »

ok, no dzieki

wiem, że takie q ma być

u mnie c:
wszystkie 1 - P(0) // to by bylo wszystkie dobre

to musi być po prostu P(4), co nie ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Rozkład Bernoulliego i fabryka

Post autor: aalmond »

Prawdopodobieństwo, że wszystkie dobre: \(\displaystyle{ P=q^{4}}\)
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 230 razy

Rozkład Bernoulliego i fabryka

Post autor: owen1011 »

ale czy to nie jest rownowane temu:

wszystkie 1 - P(0) // to by bylo wszystkie dobre

P(4) - wszystkie zle

??
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Rozkład Bernoulliego i fabryka

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ 1-P(0) = P(1) + P(2) + P(3) + P(4)}\)
ODPOWIEDZ