Witam,
Mam funkcję gęstości:
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \begin{cases} \frac{1}{9}x^2, & 0 \le x \le 3 \\ 0, & w p.p \end{cases}}\)
I mam wyliczyć wariancję no to liczę...
Najpierw liczę wartość oczekiwaną ze wzoru \(\displaystyle{ E\left( X\right) = \int_{- \infty }^{ \infty } xf\left( x\right) dx}\)
I wychodzi mi, że \(\displaystyle{ E\left( X\right) = \frac{9}{4}}\)
Teraz CHCĘ skorzystać z tego wzoru do wyliczenia wariancji: \(\displaystyle{ V\left( X\right) = E\left( X^2\right) - E^2\left( X\right)}\), a więc brakuje mi do wyznaczenia \(\displaystyle{ E\left( X^2\right)}\) i tu nie wiem jak to wyliczyć, bo wzór podałem wyżej na \(\displaystyle{ E\left( X\right)}\) i....
Mam liczyć z tego:
\(\displaystyle{ E\left( X^2\right) = \int_{0}^{ 3} x^2f\left( x\right) dx = \int_{0}^{ 3} x^2 \cdot \frac{1}{9} x^2dx}\)
czy z tego:
\(\displaystyle{ E\left( X^2\right) = \int_{0}^{ 3} x^2f\left( x^2\right) dx = \int_{0}^{ 3} x^2 \cdot \frac{1}{9} x^4dx}\)
Który jest OK ?
Wariancja zmiennej ciągłej
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 28 razy
Wariancja zmiennej ciągłej
Ten wzór jest poprawny:
\(\displaystyle{ \\ E\left( X^2\right) = \int_{0}^{ 3} x^2f\left( x\right) dx = \int_{0}^{ 3} x^2 \cdot \frac{1}{9} x^2dx}\)
Warto zapamiętać:
Jeśli \(\displaystyle{ \alpha(x): \mathbb{R} \to \mathbb{R}}\) jest funkcją borelowską(w szczególności wszystkie funkcje ciągłe jak np. \(\displaystyle{ \alpha(x)=x^{2}}\) są borelowskie), a \(\displaystyle{ X}\) zmienną losową o wartościach w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) to zachodzi:
\(\displaystyle{ \\ E[\alpha(X)]=\int_{\mathbb{R}} \alpha(x)f(x) dx}\)
\(\displaystyle{ \\ E\left( X^2\right) = \int_{0}^{ 3} x^2f\left( x\right) dx = \int_{0}^{ 3} x^2 \cdot \frac{1}{9} x^2dx}\)
Warto zapamiętać:
Jeśli \(\displaystyle{ \alpha(x): \mathbb{R} \to \mathbb{R}}\) jest funkcją borelowską(w szczególności wszystkie funkcje ciągłe jak np. \(\displaystyle{ \alpha(x)=x^{2}}\) są borelowskie), a \(\displaystyle{ X}\) zmienną losową o wartościach w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) to zachodzi:
\(\displaystyle{ \\ E[\alpha(X)]=\int_{\mathbb{R}} \alpha(x)f(x) dx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
Wariancja zmiennej ciągłej
Juankm pisze:Ten wzór jest poprawny:
\(\displaystyle{ \\ E\left( X^2\right) = \int_{0}^{ 3} x^2f\left( x\right) dx = \int_{0}^{ 3} x^2 \cdot \frac{1}{9} x^2dx}\)
Warto zapamiętać:
Jeśli \(\displaystyle{ \alpha(x): \mathbb{R} \to \mathbb{R}}\) jest funkcją borelowską(w szczególności wszystkie funkcje ciągłe jak np. \(\displaystyle{ \alpha(x)=x^{2}}\) są borelowskie), a \(\displaystyle{ X}\) zmienną losową o wartościach w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) to zachodzi:
\(\displaystyle{ \\ E[\alpha(X)]=\int_{\mathbb{R}} \alpha(x)f(x) dx}\)
Dziękuje!