Witam, mam takie zadanie:
W partii towaru, która przypuszczalnie zawiera 10%braków znaleziono 71 braków. W próbce złożonej z 500 elementów. Sprawdź na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha=0,05}\) hipotezę orzekającą, że w partii jest 10% braków.
I teraz prośba o sprawdzenie, czy dobrze liczę. O ile to ma być w ogóle tym sposobem w ogóle wykonane... ? Liczyłam to z wzoru:
\(\displaystyle{ u=\frac{M-n\theta_0}{ \sqrt{n\theta_{0}(1-\theta_{0})} }=\frac{18-50}{ \sqrt{500 \cdot 0,1 \cdot 0,9} } \approx -4,77}\)
teraz wiemy, że \(\displaystyle{ \alpha=0,05}\) i mam liczyć \(\displaystyle{ u(1-\frac{1}{2}\alpha)}\), czy \(\displaystyle{ u(1-\alpha)}\)? Od czego to zależy? Proszę o pomoc...
Hipoteza orzekająca
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 24 sie 2007, o 10:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Hipoteza orzekająca
nie mozesz uzyc normalnych liter, tylko duza "thete"
\(\displaystyle{ u= \frac{ \frac{m}{n} -p_0}{ \sqrt{ \frac{p_0 \cdot (1-p_0)}{n} } }}\)
\(\displaystyle{ m= 71}\)
\(\displaystyle{ n=500}\)
\(\displaystyle{ p_0=10 \%}\)
\(\displaystyle{ H_0 : p= p_0}\)
\(\displaystyle{ H_1 : p \neq p_0}\)
czyli mamy obszar krytyczny dwustronny
\(\displaystyle{ U_{1- \frac{ \alpha }{2} }}\)
---------------------
jezeli hipoteza alternatywna bedzie \(\displaystyle{ p> p_0}\) obszar jednostronny
\(\displaystyle{ <U_{1- \alpha } ; + \infty)}\)
\(\displaystyle{ u= \frac{ \frac{m}{n} -p_0}{ \sqrt{ \frac{p_0 \cdot (1-p_0)}{n} } }}\)
\(\displaystyle{ m= 71}\)
\(\displaystyle{ n=500}\)
\(\displaystyle{ p_0=10 \%}\)
\(\displaystyle{ H_0 : p= p_0}\)
\(\displaystyle{ H_1 : p \neq p_0}\)
czyli mamy obszar krytyczny dwustronny
\(\displaystyle{ U_{1- \frac{ \alpha }{2} }}\)
---------------------
jezeli hipoteza alternatywna bedzie \(\displaystyle{ p> p_0}\) obszar jednostronny
\(\displaystyle{ <U_{1- \alpha } ; + \infty)}\)