Sprawdzanie poprawności hipotez - 2 zadania

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Ranahon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Sprawdzanie poprawności hipotez - 2 zadania

Post autor: Ranahon »

Witam, potrzebuję rozwiązania przynajmniej jednego z tych dwóch zadań. Nie było mnie na zajęciach i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać...

1.
Zużycie energii elektrycznej przez pewien zakład przemysłowy w 10 kolejnych dniach podaje tabelka:

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccccccccccc}
Dzień & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10 \\
kW/h & 104 & 100 & 105 & 110 & 106 & 105 & 102 & 107 & 106 & 105\\
\end{tabular}}\)


Zakładając, że zużycie energii ma rozkład normalny, zweryfikować hipotezę \(\displaystyle{ H(a^2=4)}\), tzn. że wariancja zużycia energii jest równa 4 przyjmując poziom istotności
a) \(\displaystyle{ a=0.1}\)
b) \(\displaystyle{ a=0.0.5}\)


2.
Celem sprawdzenia dokładności pewnego przyrządu pomiarowego dokonano \(\displaystyle{ n=10}\) pomiarów tej samej wielkości fizycznej i uzyskano następujące wyniki w centymetrach:

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccccccccccc}
k & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10 \\
Xk & 9,01 & 9,00 & 9,02 & 8,99 & 8,98 & 9,00 & 9,00 & 9,01 & 8,99 & 9,00 \\
\end{tabular}}\)


Zakładając, że wyniki pomiarów mają rozkład normalny, zweryfikować hipotezę, że wariancja pomiarów \(\displaystyle{ a^2=0,0001}\), przyjmując poziom istotności \(\displaystyle{ a=0,05}\).

Będe wdzięczny za wszelką pomoc, muszę to mieć zrobione na poniedziałek...
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Sprawdzanie poprawności hipotez - 2 zadania

Post autor: sushi »

najważniejsze abys wiedział jaki uzyc test ( na wczesniejszych zajeciach pewnie liczyliscie dla sredniej)

wiec tutaj masz podobnie


zapisz jaki uzyjesz test ( wzorem)
Ranahon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Sprawdzanie poprawności hipotez - 2 zadania

Post autor: Ranahon »

Postaram się wyciągnąc to od kogoś z grupy. A właściwie to jak przykładowo powinno być to zrobione i zapisane?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Sprawdzanie poprawności hipotez - 2 zadania

Post autor: sushi »

w tablicach lub na zajeciach podane sa schematy

Hipoteza zerowa: ....
Hipoteza alternatywna: ..

statystyka "u" , "t" --> wyliczona ze wzoru

znalezienie obszaru krytycznego (OK) odczytanie wartosci z tablic

sprawdzenie czy statystyka nalezy do OK czy nie


odpowiedz : ....
ODPOWIEDZ