Szereg rozdzielczy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Szereg rozdzielczy

Post autor: wawek91 »

Witam, wraz z 2 kumplami mam zrobić na zaliczenie taki projekt:

Badano czas reakcji organizmu osób cierpiących na pewne schorzenie po
zażyciu nowego leku. Zbiorowość statystyczną stanowiło 150 pacjentów
leczonych w szpitalu. Mierzono czas reakcji (w min) od podania
jednorazowej dawki leku do momentu wystąpienia pewnego objawu.
Zebrane wyniki przedstawiono w postaci poniższego szeregu
rozdzielczego. Dokonaj analizy czasu reakcji na nowy lek. Zweryfikuj
odpowiednie hipotezy dotyczące wartości oczekiwanych i rozkładu. Opisz
statystycznie próbkę. Zaproponuj rozkład i zweryfikuj go dwoma
metodami.

Mam do tego tabelę z wynikami no i wszystko mamy zrobić w OO Calc. Jednakże prowadzący tak prowadzi zajęcia, że każdy coś liczy a tak naprawdę nikt nie wie po co to i dlaczego. Dlatego mam prośbę do osóbb kompetentnych, aby podpowiedziały mi co ja tak naprawdę mam tu policzyć. Mam w zeszycie milion wzorów tylko proszę żeby mi ktoś podpowiedział jakiej analizy mam tu dokonać, jakie te hipotezy mam zweryfikować, co to znaczy opisz statystycznie próbkę i jaki rozkład mam zaproponować i jakimi metodami go zweryfikować? (to ostatnie to przypuszczam, było na zajęciach jakaś weryfikacja metodą chi kwadrat i jeszcze chyba kołomorowa czy coś takiego, o to chodzi?).

PS: nie proszę o rozwiązanie zadania!
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Szereg rozdzielczy

Post autor: sushi »

analiza--> srednia, odchylenie, wspolczynnik zmiennosci ( srednia podzielic przez odchylenie) , asymetria,

zakladam, ze masz dane w postaci przedzial czasowy i ilosc pacjentow.

co do testu na wartosc oczekiwana ( srednia)

\(\displaystyle{ H_0: mi= mi_{0}}\)

\(\displaystyle{ H_1: mi * mi_{0}}\)

* oznacza \(\displaystyle{ \neq}\), \(\displaystyle{ >}\), \(\displaystyle{ <}\) ( to juz zalezy co tam masz w tej probce)

\(\displaystyle{ u= \frac{srednia - mi_{0}}{S(x)} \cdot \sqrt{n}}\)


co do testu na rozklad

najpierw trzeba zrobic histogram ( czyli słupki jak to w GIM zaznacza sie procenty) i potem zobaczyc czy to pasuje pod rozklad normalny czy jakis inny


test Kołmogorow'a lub Chi-kwadrat Pearsona
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Szereg rozdzielczy

Post autor: wawek91 »

Mam jeszcze pytanie co do testu na wartość oczekiwaną. Średnią sobie wyliczyłem z danych to jasne, ale skąd mam wziąć to \(\displaystyle{ mi_{0}}\) ?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Szereg rozdzielczy

Post autor: sushi »

musi byc podane w zadaniu "..., postaw hipoteze mowiaca o tym ze, średnia jest wieksza od ... ( rozna od ...) lub (mniejsza od...)"

podales sam tekst bez zadnych liczb, wiec wiecej nie mozna pomóc
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Szereg rozdzielczy

Post autor: wawek91 »

Problem w tym, że nie ma podanej w zadaniu. Treśc zadania jest taka jak napisałem + tabela z 2 kolumnami: czas reakcji w min (przedział), liczba osób. Rozkład po testach można przyjąć, że jest rozkładem normalnym.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Szereg rozdzielczy

Post autor: sushi »

to przyjmij za \(\displaystyle{ mi_0}\) calosc ze sredniej, a \(\displaystyle{ H_1: mi \neq mi_0}\)
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Szereg rozdzielczy

Post autor: wawek91 »

Ok dzięki tak myślałem zrobić.
ODPOWIEDZ