rozkład sumy xi^2; enw w jednostajnym

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
marexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

rozkład sumy xi^2; enw w jednostajnym

Post autor: marexx »

Witam,

1) jaki rozkład ma \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} x_{i}^{2}}\), jeżeli X ma rozkład normalny N(0,1) ?

2) estymatorem największej wiarogodności w rozkładzie jednostajnym (0, a) jest \(\displaystyle{ \displaystyle \hat{a} = \max\{ \displaystyle x_1, \dots, x_n\displaystyle \},}\), więc jeżeli w zadaniu mam pytanie o ENW dla jednostajnego na danym przedziale to po prostu odpowiadam, że ENW to \(\displaystyle{ \displaystyle \hat{a} = \max\{ \displaystyle x_1, \dots, x_n\displaystyle \},}\), czy muszę coś obliczać?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 6 cze 2011, o 21:10 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wiarogodności, nie wiarygodności :)
mathkit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 4 sie 2006, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1 raz

rozkład sumy xi^2; enw w jednostajnym

Post autor: mathkit »

Ad 1) Jeżeli Xi sa niezalezne to rozklad chi-kwadrat z n-stopniami swobody.
ODPOWIEDZ