przedział ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
michalq2008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lut 2011, o 06:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pisz

przedział ufności

Post autor: michalq2008 »

Zad.1 Automat produkuje blaczki. Wylosowana próba 26 blaszek dała wynik: -x=0,037mm oraz s=0,005mm. Zakładając, ze grubość blaszek produkowanych przez automat ma rozkład normalny N(0.04,δ) zweryfikować hipotzę, że produkowane blaszki są cieńsze niż 0,04mm. Przyjąć poziom istotności alpha =0,05
zad.2 w zakładzie X zbadano 500 Urządzeń spośród wyprodukowanej partii i otrzymano następujący rozkład liczby usterek
Liczba usterek / 0 / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6
liczba urządzeń /112/168 /119 / 63 / 28 / 9 / 1
a)wyznaczyń na poziomie ufności 0,9 przedział ufności dla przeciętnej liczby usterek w produkowanych urządzeniach w zakładzie X
b)wyznaczyć przedział ufności na poziomie ufności 0,99 dla odchylenia standardowego usterek
zad.3 Próba pobrana z dużej partii lamp elektrycznych zawiera 100lamp. średnia z próby długości świecenia lampy wynosi 1000godz. Na poziomie ufności 1- alpha = 0,95 wyznaczyć przedział ufności dla średniej długości świecenia lampy z całej partii, jeśli wiadomo że średnie odchylenie standardowe długości świecenia lampy wynosi δ=40godz
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

przedział ufności

Post autor: Zlodiej »

Z czym tutaj masz problem ??

Na wszystko są odpowiednie wzory, wystarczy wypisać dane i wybrać odpowiedni model.
michalq2008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lut 2011, o 06:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pisz

przedział ufności

Post autor: michalq2008 »

więc proszę pomoc, za dużo nie miałem styczności ze statystyką i nie wiem jakie wzory-mam podkładać. Jak by ktoś mógł podpowiedzieć jak je rozwiązać i z czego korzystać bym był wdzięczny
ODPOWIEDZ