Wykorzystanie Centralnego Twierdzenia Granicznego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MAJCHER7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lut 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wykorzystanie Centralnego Twierdzenia Granicznego

Post autor: MAJCHER7 »

Obliczyć w przybliżeniu prawdopodobieństwo, że partia 100 elementów, z których każdy ma
czas pracy Ti (i = 1, 2, ..., 100) wystarczy na zapewnienie pracy urządzenia przez łącznie
100 godzin, gdy wiadomo, że ETi = 1 oraz V arTi = 1. Wykorzystaj Centralne Twierdzenie
Graniczne.

Czy ktos mogłby napisac jak się zabrać za to zadanie? Nie mogę nigdzie znaleźć jakichś materiałów , które by pomogly w rozwiązaniu trego zadania.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Wykorzystanie Centralnego Twierdzenia Granicznego

Post autor: Zlodiej »

Mamy ciąg n=100 zmiennych losowych o takim samym rozkładzie.

Z twierdzenia granicznego wynika między innymi, że zmienna:

\(\displaystyle{ Z = \frac{S_n - n\cdot \mu}{ \sqrt{n}\cdot \sigma}}\) dąży do rozkładu normalnego standardowego wraz ze wzrostem n.

Z treści zadania wiemy, że:

\(\displaystyle{ S_n= \sum_{i=1}^{n} T_i}\)
\(\displaystyle{ \mu = 1}\)
\(\displaystyle{ \sigma^2 = 1}\)

Chcemy policzyć \(\displaystyle{ P(S_n>100)}\), czyli prawdopodobieństwo, że w sumie czas pracy wszystkich urządzeń przekroczy 100. Rozkładu sumy nie znamy, ale zgodnie z CTG możemy przekształcić sumę to zmiennej Z i skorzystać z tablic rozkładu normalnego
ODPOWIEDZ