Stopa zwrotu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
pawel435
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 14 mar 2008, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mam to wiedzieć???
Podziękował: 32 razy

Stopa zwrotu

Post autor: pawel435 »

Mam pytanie odnośnie jednego zadania
za x przyjąłem stopę zwrotu akcji J(%)
za y przyjąłem stopę zwrotu na rynku akcji
b) oszacuj stopę zwrotu dla akcji J, jeżeli stopa zwrotu na rynku będzie wynosić 3,3%;
mam dane
xsr=14,9
s(x)=23,73
ysr=14,86
\(\displaystyle{ V _{y} =90,98%}\)- względna dyspersja rynku
r=-0,91

no i teraz musze policzyc funkcje \(\displaystyle{ x=a _{x} +b _{x} y}\)
\(\displaystyle{ b _{x} =r \cdot \frac{s(x)}{s(y)}}\)
\(\displaystyle{ V _{y} = \frac{S(y)}{ysr}}\)
\(\displaystyle{ S(y)=V _{y} \cdot ysr}\)
no i z tego wyszło S(y)= 13,52
i własnie później odchylenie standardowe składnika resztowego podstawiliśmy do wzoru na bx
\(\displaystyle{ b _{x} =r \cdot \frac{s(x)}{s(y)}}\)
\(\displaystyle{ b _{x}=0,91 \cdot \frac{23,73}{13,52}}\)
\(\displaystyle{ b _{x} =1,6}\)
Moje pytanie brzmi czy tak można odchylenie skłądnika resztowego podstawić do wzoru. Przecież to jest inny parametr. Czy to był błąd czy jest jakiś wyjątek od tego????
Pozdrawiam;)
ODPOWIEDZ