Witam wszystkich, mam ogromny problem za parę dni mam kolokwium ze statystki lab. Jednak nic z tego nie rozumiem, na laborkach nic nie było tłumaczone i teraz bardzo ciężko będę miał z zaliczeniem kolosa, nie proszę o rozwiązanie zadanie tylko o jakąś pomoc jak za to się zabrać, może jakieś materiały jak się nauczyć tego wszystko co było by pomocne abym jakoś umiał te zadania zrobić. Bardzo proszę o wszelaką pomoc i z góry bardzo dziękuję.
1. W latach 2006-2010 liczba mieszkań oddanych do użytki (w tys.) przedstawiała się następująca: 94,1 ; 92,8 ; 87,7 ; 85,5 ; 95,1. Wyznacz: jedno podstawowe : przyrosty absolutne i indeksy (2009r bazowy), indeksy łańcuchowe, przyrosty względne (w stosunku do 2007), średnioroczne tempo zmian. Postaw prognozę na 2013 rok. Zinterpretuj wyniki.
2. Przedsiębiorstwo produkuje sprzęt AGD. W kwietniu i maju obroty artykułami były następujące
kwiecień ilość(tys szt.) cena (zł/szt.) maj ilość(tys.szt.) cena(zł/szt)
x 200 850 300 700
z 250 900 200 1100
t 200 800 250 600
Ustal łączne zmiany wartości, ilości i cen sprzedaży. Zinterpretuj wyniki
3. Wysokość obrotów w sklepach pewnej branży, a liczbą zatrudnionych sprzedawców zestawiono w tabeli
obroty (tys. zł) 12 13.8 12,3 14,2 16 14,5
liczba sprzedawców 1 3 2 3 5 4
Oblicz współczynnik korelacji między wysokością obrotów i liczbą sprzedawców. Wyznacz równanie regresji obrotów względem liczby sprzedawców, oblicz wariancje resztową, współczynnik zbieżnosci i determinancji. Okreśł wysokość obrotów przy założeniu, że zatrudnionych będzie 7 sprzedawców
4. Koszty handlowe przedsiębiorst przedstawiały się nastepująco:
koszty w tys.zł 5-10 10-15 15-20 20-25
liczb.przedsięb. 20 35 15 30
Wyznacz znane ci miary położenia, zmienności,asymetrii i skupienia. Zinterpretuj wyniki.
Statystyka laboratoria
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Statystyka laboratoria
Mogę Ci zrobić i wytłumaczyć zadania 1,2,3, w sumie muszę sobie to powtórzyć wszystko, więc jutro mogę na forum (wieczorem) wrzucić.
Zadanie 4 za dużo roboty, policz średnią, kwartale, momenty centralne i inne pierdoły, szukaj wzorów w internecie. To jest łatwe tylko czasochłonne.
-- 1 czerwca 2011, 20:09 --
Zadanie 3 należy przedstawić w tabeli większość obliczeń. Mam nadzieję, że wzory znasz wtedy nie będę ich pisał, pisze także bez interpretacji, choć tutaj interpretacja jest dość ważna, ale to ewentualnie zadasz pytania.
(PS: Jeśli komuś przeszkadza tabela w formie graficznej to niech ją przepisze do Latexa, ja nie mam tyle czasu, a zadanie bez tej tabeli będzie nieczytelne)
Współczynnik korelacji wynosi: 0,9734
Zatem determinacja wynosi: 0,9475
równanie regresji wynosi: y=1,02x + 10,74
Zatem dla 7 zatrudnionych sprzedawców należy oczekiwać obrotu 17,88 tys. złotych.
Wariancja resztowa, to nie wiem co to jest, może znam to pod jakaś inną nazwą. Podobnie nie pamietam co to zbieżność, wydaje mi się, że to coś pokroju determinacji.
Postaram się też wrzucić kolejne zadania.-- 1 czerwca 2011, 21:06 --Zad 1.
Zadanie robię jakby od końca, ale to nie ma znaczenia, po prostu końcówka zadania jest hmm minimalnie bardziej ciekawa.
Średnioroczne tępo zmian będzie wyglądać tak: \(\displaystyle{ \sqrt[4]{ \frac{95,1}{94,1 } }}\)
Co będzie w 2013 roku ciężko powiedzieć, trzeba zrobić założenie, ja jestem pesymistą i umiarkowanym realistą, zatem moja prognoza będzie maksymalnie optymistyczna (a tak na przekór) czyli bierzemy tempo zjawiska dla ostatniego roku.
\(\displaystyle{ \frac{95,1}{85,5}= 1,1122}\) czyli wzrost o 11,22%
Czyli w 2013 roku zakładamy że będzie \(\displaystyle{ 95,1 \cdot 1,1122^3 = 130,86}\)
jeśli przyrosty utrzymają się. Czyli jesteśmy super optymistami
Trochę czas mi ucieka, więc jakbyś miał problem z tymi indeksami lub czymś co trzeba jeszcze zrobić w tym zadaniu to Ci podam.
Zadanie 4 za dużo roboty, policz średnią, kwartale, momenty centralne i inne pierdoły, szukaj wzorów w internecie. To jest łatwe tylko czasochłonne.
-- 1 czerwca 2011, 20:09 --
Zadanie 3 należy przedstawić w tabeli większość obliczeń. Mam nadzieję, że wzory znasz wtedy nie będę ich pisał, pisze także bez interpretacji, choć tutaj interpretacja jest dość ważna, ale to ewentualnie zadasz pytania.
(PS: Jeśli komuś przeszkadza tabela w formie graficznej to niech ją przepisze do Latexa, ja nie mam tyle czasu, a zadanie bez tej tabeli będzie nieczytelne)
Współczynnik korelacji wynosi: 0,9734
Zatem determinacja wynosi: 0,9475
równanie regresji wynosi: y=1,02x + 10,74
Zatem dla 7 zatrudnionych sprzedawców należy oczekiwać obrotu 17,88 tys. złotych.
Wariancja resztowa, to nie wiem co to jest, może znam to pod jakaś inną nazwą. Podobnie nie pamietam co to zbieżność, wydaje mi się, że to coś pokroju determinacji.
Postaram się też wrzucić kolejne zadania.-- 1 czerwca 2011, 21:06 --Zad 1.
Zadanie robię jakby od końca, ale to nie ma znaczenia, po prostu końcówka zadania jest hmm minimalnie bardziej ciekawa.
Średnioroczne tępo zmian będzie wyglądać tak: \(\displaystyle{ \sqrt[4]{ \frac{95,1}{94,1 } }}\)
Co będzie w 2013 roku ciężko powiedzieć, trzeba zrobić założenie, ja jestem pesymistą i umiarkowanym realistą, zatem moja prognoza będzie maksymalnie optymistyczna (a tak na przekór) czyli bierzemy tempo zjawiska dla ostatniego roku.
\(\displaystyle{ \frac{95,1}{85,5}= 1,1122}\) czyli wzrost o 11,22%
Czyli w 2013 roku zakładamy że będzie \(\displaystyle{ 95,1 \cdot 1,1122^3 = 130,86}\)
jeśli przyrosty utrzymają się. Czyli jesteśmy super optymistami
Trochę czas mi ucieka, więc jakbyś miał problem z tymi indeksami lub czymś co trzeba jeszcze zrobić w tym zadaniu to Ci podam.