Grupa żołnierzy operuje działem, które posiada uszkodzony przyrząd pozwalający na precyzyjny pomiar kąta elewacji działa. Dowódca przyjmuje, że kąt jest ciągłą zmienną losową X, o rozkładzie jednostajnym w przedziale kątowym \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le TETA \le \frac{ \pi }{2}}\) . Znając prędkość początkową pocisku Vo, znajdź oczekiwaną wartość zasięgu.
z góry dzięki za pomoc (jutro kolos)
wartość oczekiswana a żołnierze
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
wartość oczekiswana a żołnierze
Wartość oczekiwana dla kąta:
\(\displaystyle{ EX = \frac{4}{\Pi} \int_{ \frac{\Pi}{4} }^{ \frac{\Pi}{2} }xdx}\)
\(\displaystyle{ EX = \frac{4}{\Pi} \int_{ \frac{\Pi}{4} }^{ \frac{\Pi}{2} }xdx}\)