Mediany, wyznaczone dla dwóch, idealnie symetrycznych rozkładów cech X i Y wynoszą odpowiednio
Mx=5 i My=10. Drugi moment zwykly rozkladu cechy Y jest cztery razy wiekszy niz drugi moment
zwykly rozkladu cechy X. Który z rozkladow charakteryzuje się większym zróżnicowaniem?
Mediana i zróżnicowanie.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Mediana i zróżnicowanie.
Zastanów się nad wzajemną relacją mediany i wartości średniej w rozkładzie symetrycznym. Za pomocą drugiego momentu zwykłego oraz wartości średniej można wyznaczyć wariancję, a zatem i odchylenie standardowe. Zatem można też wyznaczyć współczynnik zmienności. Porównaj współczynniki zmienności obu cech.
W rachunku prawdopodobieństwa mamy \(\displaystyle{ D^2X=E(X^2)-(EX)^2}\), co jest różnicą drugiego momentu zwykłego i kwadratu wartości średniej. Identyczny wzór obowiązuje w statystyce: wariancja jest różnicą drugiego momentu zwykłego i kwadratu wartości średniej.
W rachunku prawdopodobieństwa mamy \(\displaystyle{ D^2X=E(X^2)-(EX)^2}\), co jest różnicą drugiego momentu zwykłego i kwadratu wartości średniej. Identyczny wzór obowiązuje w statystyce: wariancja jest różnicą drugiego momentu zwykłego i kwadratu wartości średniej.
- Frey
- Gość Specjalny
- Posty: 3296
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 243 razy
Mediana i zróżnicowanie.
To Mx i My oznacza się momenty zwykłe?! od kiedy?! Co to niby za oznaczenia. Zadanie w ten robi się naprawdę trywialne, ale pierwszy raz sam widzę takie oznaczenia.