zmienna losowa X

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
fineska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 sty 2011, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

zmienna losowa X

Post autor: fineska »

zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(3,2)}\).
Wyznaczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(x<3)}\), \(\displaystyle{ P(1<x<3)}\), \(\displaystyle{ P(|x-3|<1)}\), \(\displaystyle{ P(|x|>1)}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, o 18:42 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

zmienna losowa X

Post autor: M Ciesielski »

Zobacz sobie w notatki/Wiki jak wygląda dystrybuanta rozkładu normalnego \(\displaystyle{ N ( \mu, \sigma )}\), podstaw do wzoru na tę dystrybuantę swoje wartości \(\displaystyle{ \mu =3 ,\, \sigma= 2}\), następnie skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ P(X \le x) = F(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ F}\) jest dystrybuantą.
ODPOWIEDZ