rozkład równomierny-rozkład normalny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
minik03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 sty 2010, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zielona góra

rozkład równomierny-rozkład normalny

Post autor: minik03 »

Mierząc rezystancję R rezystorów na linii produkcyjnej, akceptujemy jedynie sztuki z
zakresu od 96 do 104 Ω. Określić procent przyjętych jednostek, jeżeli (a) R ma rozkład
równomierny w zakresie od 95 do 105 Ω, (b) R ma rozkład normalny N(100, 2).
paczam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 8 maja 2012, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świebodzin
Podziękował: 3 razy

rozkład równomierny-rozkład normalny

Post autor: paczam »

przyłączam się do prośby rozwiązania tego zadania... wie ktoś jak za to się zabrac?
miodzio1988

rozkład równomierny-rozkład normalny

Post autor: miodzio1988 »

paczam, zmienną losową zdefiniuj i napisz matematycznie co mamy policzyc
paczam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 8 maja 2012, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świebodzin
Podziękował: 3 razy

rozkład równomierny-rozkład normalny

Post autor: paczam »

Nie wiem czy to dobrze , moze ktos sprawdzic?

w podpunkcie b)

\(\displaystyle{ P\left(U\leq \frac{8-2}{100} \right)=\Phi(0,06)}\)

w a)

\(\displaystyle{ P\left(U\leq \frac{10-8}{10} \right)}\)

w tym drugim jestem pewny ze cos poknocilem...-- 9 cze 2012, o 11:09 --pomoze ktos?
ODPOWIEDZ