testowanie hipotez
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
testowanie hipotez
W sondażu brało udział \(\displaystyle{ 100}\) ankietowanych, \(\displaystyle{ 48}\) stwierdziło, że w następnych wyborach będzie gosowało na kandyta \(\displaystyle{ X}\). Zweryfikować hipotezę, że kandydat \(\displaystyle{ X}\) będzie miał \(\displaystyle{ 50 \%}\) poparcia przeciwko hipotezie, że będzie miał poparcie mniejsze niż \(\displaystyle{ 50 \%}\)
testowanie hipotez
Zobacz we wzorach i notatkach temat "test istotności dla frakcji". Wzory są prościutkie, tylko znajdź je.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
testowanie hipotez
Czyli tak \(\displaystyle{ p= \frac{m}{n}= \frac{48}{100}}\) .Bierzemy warunek, taki \(\displaystyle{ p< p_{0}}\) i teraz \(\displaystyle{ z= \frac{0,48-0,5}{ \sqrt{ \frac{0,5*0,52}{100} }}=-0,299895}\)
porównać to mamy z \(\displaystyle{ z _{kryt}=U ^{-1} ( \alpha /2)}\) i co dalej?, czym jest w tym przypadku \(\displaystyle{ \alpha}\)
porównać to mamy z \(\displaystyle{ z _{kryt}=U ^{-1} ( \alpha /2)}\) i co dalej?, czym jest w tym przypadku \(\displaystyle{ \alpha}\)
testowanie hipotez
\(\displaystyle{ \alpha}\) to poziom istotności, nie podany w zadaniu. Przyjmij np. \(\displaystyle{ \alpha=0{,}05.}\)