W sadzie zebrano 130 kg jabłek, które średnio ważyły 20,8 dag. Spośród nich wybrano 150 jabłek większych, które ważyły przeciętnie 24 dag. Jaka była średnia waga pozostałych jabłek?
Na początek obliczyłem ile jest jabłek ze średnią 20,8 dag w 130 kg - 625.
Następnie ile waży 150 jabłek większy ze średnią 24 dag - 36 kg.
Zostaje 94 kg i z tego trzeba obliczyć średnią wagę, z odpowiedzią zgadzały się jak bym te kg podzielił przez 625-150, ale jak dla mnie to tak być nie może, bo jak odjęliśmy ze 130kg te 36kg to tam jest teraz 400 jabłek (w 96kg) ze średnią 24 dag. Pomieszałem sobie to i sam już nie wiem jak to powinno być. Pomocy!
Średnia waga
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Średnia waga
150 jabłek średnio waży 24
475 jabłek średnio waży x
625 jabłek średnio waży 20,8
Zatem:
\(\displaystyle{ 150 \cdot 24 + 475 \cdot x = 625 \cdot 20,8}\)
475 jabłek średnio waży x
625 jabłek średnio waży 20,8
Zatem:
\(\displaystyle{ 150 \cdot 24 + 475 \cdot x = 625 \cdot 20,8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Średnia waga
Dzięki .
W firmie "Komin" pracuje, łącznie z szefem, 25 osób. Średnia płaca wynosiła do niedawna 1500zł, ale ostatnio wszyscy oprócz szefa dostali 10% podwyżki i średnia ta wzrosła do 1600zł. Ile zarabia szef "Komina".
Taki układ dobry?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+24y=25 \cdot 1500 \\ x+ 1,1\cdot 24y=25 \cdot 1600 \end{cases}}\)
Tego zadania to nie mam pojęcia jak zrobić.
W pewnej firmie płace 20% pracowników wzrosły o 50 zł. O ile złotych wzrosła średnia płaca w tej firmie?
W firmie "Komin" pracuje, łącznie z szefem, 25 osób. Średnia płaca wynosiła do niedawna 1500zł, ale ostatnio wszyscy oprócz szefa dostali 10% podwyżki i średnia ta wzrosła do 1600zł. Ile zarabia szef "Komina".
Taki układ dobry?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+24y=25 \cdot 1500 \\ x+ 1,1\cdot 24y=25 \cdot 1600 \end{cases}}\)
Tego zadania to nie mam pojęcia jak zrobić.
W pewnej firmie płace 20% pracowników wzrosły o 50 zł. O ile złotych wzrosła średnia płaca w tej firmie?