ekstremum wartośći oczekiwanej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Kamiangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 sty 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: Kamiangel »

Witam napotkałam taki problem i proszę o pomoc.
Dla jakich wartości współczynników a,b spełniających warunek \(\displaystyle{ a^{2}+ b^{2}=1}\)
wartość oczekiwana \(\displaystyle{ E[aX+bY] ^{2}}\) osiąga ekstremum ?
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: fon_nojman »

Co wiemy o \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\)?
Kamiangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 sty 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: Kamiangel »

o X i Y wiemy tylko tyle ze ich wartosc oczekiwana to zero ale to chyba niewiele pomaga
do dyspozycji jest tez macierz kowariancji ale ogolnie na symbolach
miodzio1988

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: miodzio1988 »

Coś o niezależności wiemy?
Kamiangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 sty 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: Kamiangel »

nic nie wiadomo o niezaleznosci
miodzio1988

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: miodzio1988 »

Rozkład chociaż? Jak nie to dla mnie zadanie jest niewykonalne
Kamiangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 sty 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: Kamiangel »

nie ma rozkladu ale mialam wczesniej podpunkt taki zeby wyznaczyc najmniejsza wartosc wart. ocz. taką
i wyszlo bardzo ladnie
\(\displaystyle{ E[X+aY]^{2} =EY ^{2}a ^{2}+2EXYa+EX ^{2}}\) i tu mamy funkcję kwadratową zmiennej "a" wiec minimum to bedzie wierzchołek paraboli... Wiec moze da sie rozwiazac podobnie ? jakos latwo ?
miodzio1988

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: miodzio1988 »

No też podnieś do kwadratu. Wtedy masz funkcje dwóch zmiennych. Szukasz ekstremum warunkowego i tyle (jednak da się)
Kamiangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 sty 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: Kamiangel »

probowalam liczyc pochodna ale sie nie doliczylam....
miodzio1988

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: miodzio1988 »

Masz wielomiany przecież....i tutaj liczysz pochodne cząstkowe
Kamiangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 sty 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: Kamiangel »

ale po co pochodne czastkowe ?
miodzio1988

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: miodzio1988 »

wartości współczynników a,b spełniających
Od \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) zależy to ekstremum
Kamiangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 sty 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: Kamiangel »

no ok to
mam \(\displaystyle{ E[aX+bY] ^{2}] = a ^{2}EX ^{2}+2abEXY+b ^{2}EY ^{2}}\)
wylicze pochodna po a
\(\displaystyle{ 2aEX ^{2}+2bEXY}\)
pochodna po b
\(\displaystyle{ 2bEY ^{2}+2aEXY}\)
i gdzie to ekstremum ? jak teraz mam dwie funkcje ?
Przepraszam ze tak dopytuje ale mecze sie z tym zadaniem juz bardzo dlugo
miodzio1988

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: miodzio1988 »

Szukasz punktów dla których te dwa wyrażenia się zerują (btw chyba takie rzeczy to powinnaś wiedzieć, nie?)
Kamiangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 sty 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ekstremum wartośći oczekiwanej

Post autor: Kamiangel »

chyba powinnam i ekstremum funkcji potrafie znalezc ale jakos tego tu nie widze
ODPOWIEDZ