Witam,
Zupełnie brak mi pomysłów jak to rozgryźć.
Polecenie:
Niech \(\displaystyle{ x_{1} \neq 0}\) oznacza średnią arytmetyczną, a \(\displaystyle{ \sigma _{1}}\) - odchylenie standardowe zestawu danych: a,b,c,d i niech \(\displaystyle{ x _{2}}\) oznacza średnią arytmetyczną, a \(\displaystyle{ \sigma _{2}}\) odchylenie standardowe zestawu danych : \(\displaystyle{ \frac{a}{x _{1} }}\) , \(\displaystyle{ \frac{b}{x _{1} }}\), \(\displaystyle{ \frac{c}{x _{1} }}\) , \(\displaystyle{ \frac{d}{x _{1} }}\). Uzasadnij , że \(\displaystyle{ x _{2}=1}\) oraz \(\displaystyle{ \sigma _{2} = \frac{\sigma _{1} }{x _{1} }}\)
odchylenie standardowe
odchylenie standardowe
od razu z definicji jedziesz. Czyli z definicji napisz czym jest \(\displaystyle{ x _{2}}\)
- Harahido
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 139 razy
odchylenie standardowe
To, że \(\displaystyle{ x _{2}=1}\) to potrafię , ale \(\displaystyle{ \sigma _{2} = \frac{\sigma _{1} }{x _{1} }}\) to nie widzę rozwiązania ;(