Statystyka Shapiro-Wilka. Interpretacja testu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
skolukmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 22 cze 2009, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 5 razy

Statystyka Shapiro-Wilka. Interpretacja testu

Post autor: skolukmar »

Cześć,

Mam problem z takim pytaniem:

Jest 14 obserwacji, którymi sa reszty z regrecji liniowej tzn. \(\displaystyle{ e_{i} = { ({ y_{i} - \overline{y_{i}} } ) }^{2}}\) , gdzie \(\displaystyle{ y_{i}}\) to prawdziwa wartość \(\displaystyle{ y_{i}}\), a \(\displaystyle{ \overline{y_{i}}}\) to wartość z regresji liniowej. Wartość statystyki Shapiro-Wilka dla reszt wynosi \(\displaystyle{ W = 0.92}\). Czy powinniśmy odrzucić hipotezę o normalności składnika losowego na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0.05}\) ?

Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Statystyka Shapiro-Wilka. Interpretacja testu

Post autor: scyth »

Tu masz tablicę wartości krytycznych:
... _wilka.pdf
Nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej.
ODPOWIEDZ