Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mlecz88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 mar 2011, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Post autor: mlecz88 »

Gracz ma 7 monet rzuca nimi kolejno dopóty dopóki nie otrzyma orła lub dopóki nie skończą mu sie monety. Liczba wyrzuconych przez gracza monet jest zmienna losowa X. Wyznacz dystrybuante F(x) funkcje prawdopodobieństwa w postaci tabelki i oblicz parametry rozkładu E(x) i D^2(x)


czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem? jak ma wyglądać ten rozkład?
jak to będę wiedzieć to wartość oczekiwaną i wariancję już obliczę
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{2}\\2- \frac{1}{4}\\3- \frac{1}{8}\\...\\6- \frac{1}{64}\\7- \frac{1}{64}}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ P(X=1)=1/2}\) - pierwszy padnie orzeł
\(\displaystyle{ P(X=2)=1/2\cdot 1/2=1/4}\) - pierwszy rzut reszka drugi orzeł
\(\displaystyle{ P(X=3)=1/2\cdot 1/2 \cdot 1/2}\) - reszka reszka orzeł.
No i tak aż do siedmiu.
W sumie zostawię, jako wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Post autor: Errichto »

Tyle że trzeba pamiętać, że 7 reszek też daje wynik 7 - mimo że nie było orła.
Albo inaczej: musi się dopełniać do zdarzenia pewnego czyli suma prawdopodobieństw musi być równa 1.
mlecz88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 mar 2011, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Post autor: mlecz88 »

Dzięki bardzo

wartość oczekiwana wyszła mi 1,98
w odpowiedziach mam 3,5

czy ja coś pomyliłam?
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Post autor: Errichto »

To odpowiedzi coś pomyliły. No chyba, że źle przepisałaś nam zadanie.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Post autor: Psiaczek »

mlecz88 pisze:Dzięki bardzo

wartość oczekiwana wyszła mi 1,98
w odpowiedziach mam 3,5

czy ja coś pomyliłam?
U mnie wychodzi \(\displaystyle{ \frac{127}{64}}\)
mlecz88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 mar 2011, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

Czy ktoś potrafi podać rozkład?

Post autor: mlecz88 »

czyli w dziesiętnym wyjdzie tyle ile mi

dzięki za potwierdzenie mojej wersji

-- 30 mar 2011, o 15:05 --
ODPOWIEDZ