Rysowanie histogramu - wyniki rozkładu normalnego.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lambu22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

Rysowanie histogramu - wyniki rozkładu normalnego.

Post autor: lambu22 »

Temat dałem do tego działu bo jest ściśle związany ze statystyką
Moim zadaniem było wyliczenie wspołczynnika lepkości powietrza. Pomiar w pierwszym kroku polegał na ustawieniu skali manometru na 200 mm i odczytaniu poziomy różnicy poziomów cieczy \(\displaystyle{ \Delta h_{1}}\) i dzięki temu również gęstości, następnie podobnie jednakże ustawienie na skali na 300 mm. Następnie wykonanie 100 pomiarów: Ustawienie na 170 mm skali w prawym ramieniu, a następnie otworzenie kranu i w momencie bycia menisku cieczy przy 200mm włączenie stopera i zmierzenie czasu gdy podniesie się on no poziomu 200 mm.

I moim zadaniem jest sporządzić histogram zmierzonych wpływów \(\displaystyle{ t_{i}}\) w układzie \(\displaystyle{ N_{k},t_{k}}\). Rozstęp podzielić na przynajmniej 10 przedziałów klasowych. Wyniki pomiarów przedstawić w tabeli
Tabela ma zawierać Lp. Przedział klasowy \(\displaystyle{ [t_{k},t_{k+1})}\) i Przedział klasowy wyrażony w zmiennych standaryzowanych \(\displaystyle{ [xi_{k}, xi_{k+1})}\)
Moje pierwsze pytanie jest czym jest \(\displaystyle{ t_{i}}\) i układ \(\displaystyle{ (N_{k},t_{k})}\) ? W jaki sposób odnieść się do niego w tabeli i jak wyrazić przedział w zmiennych standaryzowanych? co to w ogóle takiego jest? jak odnieść się do tego \(\displaystyle{ \xi}\) ?
Nie miałem takich rzeczy, a muszę niestety w ten sposób opracować dane.


Mam jeszcze jeden podpunkt do tego, mianowicie, obliczam: \(\displaystyle{ \overline{t}, S_{t}, S_{\overline{t}}}\)
Na histogramie narysować rozkład wyników pomiarów wynikający z rozkładu normalnego \(\displaystyle{ \overline{t},S_{t},S_{\overline{t}}}\). W tym celu należy obliczyć, ile wyników pomiarów powinno przypadać, na k-ty przedział klasowy, tj.
\(\displaystyle{ N_{k}= N \int\limits_{t_{k}}^{t_{k+1}}\varphi(t)dt= \int\limits_{\xi_{k}}^{\xi_{k+1}}\varprhi_{\xi}(\xi)d\xi}\), gdzie \(\displaystyle{ \varphi(t)}\) jest funkcja rozkładu normalnego \(\displaystyle{ N(\overline{t},S_{t})}\), zaś \(\displaystyle{ \varphi_{\xi}(\xi)}\) - funkcja rozkładu normalnego standaryzowanego, \(\displaystyle{ \varphi_{k}= \frac{t_{k}-\overline{t}}{S_{t}}, \varphi_{k+1}= \frac{t_{k+1}-\overline{t}}{S_{t}}.}\)
Skorzystać z dystrybuanty rozkładu normalnego standaryzowanego.
Otrzymane wartości przyporządkować punktom lezącym w środku przedziału klasowego.

Domyślam się, ze jest to duże zadanie, sama jego treść i wzory. : )
Ale prosiłbym o pomoc. Nie miałem nigdy całek na uczelni jeszcze, więc jest to kolejny ogromny problem dla mnie. Czym jest \(\displaystyle{ t_{k},t_{k+1},/xi_{k},/xi_{k+1}}\) itp.?
Proszę o pomoc i wskazówki lub pobieżne rozwiązania
kolmen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 mar 2011, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brodnica

Rysowanie histogramu - wyniki rozkładu normalnego.

Post autor: kolmen16 »

O widze ze masz ten sam problem, ale ja mam jeszcze jeden. Jak obliczyles niepewnosc pomiaru?? Oczywiscie o ile obliczyles:).
ODPOWIEDZ