Takie mam ZAdano I Potrzebowal bym wytlumaczenia lub jakiegos wzoru jak sie zabrac i jak robic
Strukturę gruntów oddanych w wieczyste użytkowanie w pewnej miejscowości według powierzchni przedstawiono za pomocą szeregu rozdzielczego:
Powierzchnia [] Liczba gruntów
10-130 4
130-250 5
250-370 7
370-490 9
490-610 5
610-730 3
730-840 1
Dokonaj wszechstronnej analizy struktury badanej zbiorowości.
Dokonaj Analizy Struktury
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 gru 2006, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Dokonaj Analizy Struktury
Analiza struktury zbiorowości:
-analiza tendencji centralnych
-analiza dyspersji
-analiza asymetrii
-analiza koncentracji
to jest wszechstronna analiza struktury. Widać że jest to szereg rozdzielczy z przedziałami klasowymi (domkniętymi) zatem najpierw oblicz średnią odchylenie stand. medianę kwantyle 1 i 3 rzędu potem dominantę możesz także odchylenie ćwiartkowe współczynniki zmienności, asymetrii.
Nie wiem za bardzo w jakim zakresie to ma być ale jeśli masz 16 lat to chyba raczej w niewielkim zadanie proste ogólnie, wzory chyba masz skoro ktoś co dał takie zadanie to chyba wzory powinien też podać wcześniej przynajmniej ogólnie? Jeśli nie to szukaj wzorów dla szeregu rozdzielczego z przedziałami klasowymi to będą te !!
np dla średniej arytm.
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{\sum\limits_{i=1}^{n}\hat{x}_i n_i}{N}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \hat{x}_i}\)-środek przedziału klasowego
\(\displaystyle{ N=\sum\limits_{i=1}^{n}n_i}\)
-analiza tendencji centralnych
-analiza dyspersji
-analiza asymetrii
-analiza koncentracji
to jest wszechstronna analiza struktury. Widać że jest to szereg rozdzielczy z przedziałami klasowymi (domkniętymi) zatem najpierw oblicz średnią odchylenie stand. medianę kwantyle 1 i 3 rzędu potem dominantę możesz także odchylenie ćwiartkowe współczynniki zmienności, asymetrii.
Nie wiem za bardzo w jakim zakresie to ma być ale jeśli masz 16 lat to chyba raczej w niewielkim zadanie proste ogólnie, wzory chyba masz skoro ktoś co dał takie zadanie to chyba wzory powinien też podać wcześniej przynajmniej ogólnie? Jeśli nie to szukaj wzorów dla szeregu rozdzielczego z przedziałami klasowymi to będą te !!
np dla średniej arytm.
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{\sum\limits_{i=1}^{n}\hat{x}_i n_i}{N}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \hat{x}_i}\)-środek przedziału klasowego
\(\displaystyle{ N=\sum\limits_{i=1}^{n}n_i}\)
Dokonaj Analizy Struktury
Mam takie samo zadanie;) i jeśli kolega był by taki miły i podał rozwiazanie to był bym bardzo szcześliwy;)