conajmneij i conajwyzej w poissonie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
pimp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 lis 2010, o 17:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

conajmneij i conajwyzej w poissonie

Post autor: pimp »

mam takie pytanie,które zadałam już w innym poście. kiedy mamy zadanie z rozkładem poissona,np:

pzu ocenia ,ze kazdego roku 1,6% ubezpieczonych mezczyzn umiera w roznych wypadkach. jakie jest prawdopodobienstwo ze w danym roku pzu bedzie musialo wyplacic odszkodowanie wiecej niz 3 razy, jezeli ubezpieczalo od wypadkow 100 mezczyzn?

\(\displaystyle{ P(X=r)= \frac{L ^{r} }{r!}e ^{-L}}\)
\(\displaystyle{ L=np}\)
\(\displaystyle{ p=0,016}\)
\(\displaystyle{ n=100}\)
\(\displaystyle{ r \ge 3}\)

i jak podlozyc pod wzor to r? wiem ze pewnie mozna kombinowac ,zeby liczyc prawdopodobienstwo zdarzenia przeciwnego, czyli \(\displaystyle{ r<3}\),ale czy da sie jakos podlozyc do wzoru to pierwotne zalozenie, bo np jak r bedzie \(\displaystyle{ \ge}\) od np 20 to juz latwo nie wyliczymy prawdopodobienstwa zdarzenia przeciwnego. jak sobie z tym radzic? (z tym tzn 'conajmniej' i 'conajwyzej' w rozkladzie poissona.
ODPOWIEDZ