Rozkład chi- kwadrat

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
magdalenad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 mar 2011, o 12:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Rozkład chi- kwadrat

Post autor: magdalenad »

Proszę o sprawdzenie, czy zadanie zostało przeze mnie prawidłowo rozwiązane jego treść brzmi następująco:

Zmienna losowa X ma rozkład chi-kwadrat z 5 stopniami swobody. Oblicz:
a) P(X> 1,145)
b) P(X \(\displaystyle{ \le}\) 7,289)
c) P(1,6< X \(\displaystyle{ \le}\) 6,05)

Rozwiązanie:
a) P(X> 1,145)
P= 0,95 (odczytane z tabeli)
P(X> 1,145)= P(x \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)> 1,145)= 0,95

b) P(X \(\displaystyle{ \le}\) 7,289)
P= 0,20 (odczytane z tabeli)
P(X \(\displaystyle{ \le}\) 7,289)= 1 -P(X> 7,289)= 1 - P(x \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)> 7,289)= 1-0,20= 0,80

Podpunktu c niestety nie potrafię rozwiązać
ODPOWIEDZ