Witam. Mam kilka zadań, proszę o sprawdzenie poprawności moich odpowiedzi
1). Zosia otrzymała bukiet złożony z 11 róż. 1 kwiat miał 16 płatków, 2 po 18 płatków, 4 po 20, 3 po 22 i 1 po 24 płatki. Średnia liczba płatków należy do przedziału : (20;21)
2). Grupę 200 uczniów zapytano o ich ulubionych przedmiot. 30% wybrało WF (każdy mógł wybrać tylko jeden przedmiot). Liczba osób lubiących wf : 60
3). Rzucamy dwiema różnymi sześciennymi kostkami do gry. Sumę wyrzuconych oczek równą 8 można otrzymać na : 3 sposoby.
4). Rozpatrujemy rzut dwiema kostkami do gry: sześcienną i czworościenną (od 1 do 4). Ile jest takich rzutów że iloczyn oczek jest liczbą nieparzystą? 5
5). Komputerowy system rezerwacji miejsc przypisuje klientowi kod w postaci: litera (wybierana z 24), cyfra, cyfra (cyfra jest dowolna). System ten może wygenerować : 2400 róznych kodów (tu mam wątpliwości)
6). Trasę Warszawa- Wrocław można pokonać pociągiem, autobusem, taxi lub samolotem. Określ liczbę sposobów, na jakie można odbyć podróż Warszawa-Wrocław-Warszawa, jeśli nie podrózuje się dwa razy takim samym środkiem transportu? 12
7) Ile jest różnych liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3 i 5? Brak odp.
8). Ile jest różnych liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3 lub 7? Wydaje mi się że 40 ale nie mam w teście takiej odp.
9) Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych w ktorych wszystkie cyfry są większe od 7? 16
10) Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych w których kazda kolejna cyfra jest o 1 większa od poprzedniej i tylko jedna cyfra jest parzysta? 4
parę zadań do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 18:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
parę zadań do sprawdzenia
jest 6 takich układów/rzutów4). Rozpatrujemy rzut dwiema kostkami do gry
: sześcienną i czworościenną (od 1 do 4). Ile jest takich rzutów że iloczyn oczek jest liczbą nieparzystą? 5
-- 24 lut 2011, o 21:54 --
niepotrzebnie, jest dobrze5). Komputerowy system rezerwacji miejsc przypisuje klientowi
kod w postaci: litera (wybierana z 24), cyfra, cyfra (cyfra jest dowolna). System
ten może wygenerować : 2400 róznych kodów (tu mam wątpliwości)
-- 24 lut 2011, o 21:58 --
Liczb naturalne dwucyfrowe to: 10,11,...,997) Ile jest różnych liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3 i 5? Brak odp.
podzielne przez 5 i 3 są: 15,30,45,60,75,90 (skoro liczba jest podzielna przez 5 i 3 to jest podzielna przez 15)
zatem jest ich 6-- 24 lut 2011, o 22:07 --
dwucyfrowe podzielne przez 3: 12,15,18...,99 jest ich 30Ile jest różnych liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3 lub 7? Wydaje mi się że 40 ale nie mam w teście
takiej odp.
dwucyfrowe podzielne przez 7: 14,21,...,98 jest ich 13
dwucyfrowe podzielne przez 3 i 7:21,42,63,84 jest ich 4
Podzielne przez 3 lub 7 = podzielne przez 3 + podzielne przez 7 - dwucyfrowe podzielne przez 3 i 7
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 mar 2011, o 21:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk;poland
parę zadań do sprawdzenia
Witam!
am dwa zadania ze statystyki. mogę ktoś wie jak je rozwiązać.
Mamy dane powierzchni mieszkań w m kwadratowych Zbadaj położenie dyspersję asymetrię rozkładu. liczba mieszkań n=8
powierzchnia : 30, 50,55,70,80,45;85,105.
zad.2
zbadano pracowników ze względu na liczbę wyjazdów. oceń położenie średniej mediany, dominanty odchylenie zróżnicowane oraz asymetrię.
1.liczba wyjazdów po ukosie liczba pracowników : 0/5, 1/10, 2/15, 3/30, 4/20, 5/15, 6/5, 7/3. Z góry dziękuję za pomoc.
am dwa zadania ze statystyki. mogę ktoś wie jak je rozwiązać.
Mamy dane powierzchni mieszkań w m kwadratowych Zbadaj położenie dyspersję asymetrię rozkładu. liczba mieszkań n=8
powierzchnia : 30, 50,55,70,80,45;85,105.
zad.2
zbadano pracowników ze względu na liczbę wyjazdów. oceń położenie średniej mediany, dominanty odchylenie zróżnicowane oraz asymetrię.
1.liczba wyjazdów po ukosie liczba pracowników : 0/5, 1/10, 2/15, 3/30, 4/20, 5/15, 6/5, 7/3. Z góry dziękuję za pomoc.