Mediana i srednia arytmetyczna. Obliczyc

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
destiny_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Swinoujscie
Podziękował: 18 razy

Mediana i srednia arytmetyczna. Obliczyc

Post autor: destiny_89 »

Mediana uporzadkowanego zestawu danych 2,5,10,x,13,15, jest 11. Oblicz x i srednia arytmetyczna tego zestawu.

Bardzo prosze o pomoc. Z góry dziekuje.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Mediana i srednia arytmetyczna. Obliczyc

Post autor: sushi »

a nie wystarczy na dzisiaj tyle emocji ??-- 17 lutego 2011, 15:20 --co to jest mediana---> jak jest definicja
zero2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2011, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk

Mediana i srednia arytmetyczna. Obliczyc

Post autor: zero2 »

x = 12
średnia = 9,5
destiny_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Swinoujscie
Podziękował: 18 razy

Mediana i srednia arytmetyczna. Obliczyc

Post autor: destiny_89 »

A czy mogłbys zapisac jak wyglada rozwiazanie tego zadania...tzn jak doszles do tych odpowiedzi ?? Z góry bardzo dziekuje:)

-- 19 lut 2011, o 13:31 --

A czy mogłbys zapisac jak wyglada rozwiazanie tego zadania...tzn jak doszles do tych odpowiedzi ?? Z góry bardzo dziekuje:)

-- 19 lut 2011, o 14:25 --

Czy wie ktos z jakich obliczen wyszły koledze te wyniki. Bardzo prosze o pomoc.-- 19 lut 2011, o 15:39 --Czy jest ktos w stanie mi pomóc ???
zero2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2011, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk

Mediana i srednia arytmetyczna. Obliczyc

Post autor: zero2 »

ehhh.. :/

mediana
(10+x)/2=11
10+x=22
x=22-10
x=12
srednia
suma zestawu/ilosc elementow
ODPOWIEDZ