średnia z próby

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kasia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 sty 2010, o 22:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

średnia z próby

Post autor: kasia7 »

W pewnej firmire badano, ile zwolnień lekarskich biorą w ciągu roku jej pracownicy. Oto one:
o zwolnień w ciągu roku - 45% pracowników
1 zwolneinie w ciągu roku - 32% pracowników
2 zwolnienia w ciągu roku - 20% pracowników
3 zwolnienia w ciągu roku - 3% pracowników.
a) Jaka jest średnia liczba zwolnień w ciągu roku przypadająca na jednego pracownika tej firmy?
b) W firmir pracuje 200 osób. Ile osób było na zwolnieniu lekarskim więcej niż jeden raz w roku?
c) O ile procent więcej jest tych pracowników, którzy korzystali ze zwolnień lekarskich, niż tych, którzy nie byli na zwolnieniu?

Podpunkt a i b wyszedł bez problemu. Natomiast nie chce mi wyjść podpunkt c.
Odp do podpunktu c to 22\(\displaystyle{ \frac{2}{9}}\)%
Może jakaś podpowiedź?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

średnia z próby

Post autor: kropka+ »

c)

\(\displaystyle{ \frac{55- 45}{45} \cdot 100 \% = 22 \frac{2}{9} \%}\)
kasia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 sty 2010, o 22:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

średnia z próby

Post autor: kasia7 »

Dzię ki za podpowiedź. Pozdr
ODPOWIEDZ