funkcja gęstości zmiennej losowej X, wartość oczekiwana

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
axana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 lis 2010, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk

funkcja gęstości zmiennej losowej X, wartość oczekiwana

Post autor: axana »

zadanko:
Funkcja \(\displaystyle{ F(X)= \begin{cases} 0 dla x<0 \\ 1 - e^{-2x} dla x\ge0 \end{cases}}\) jest dystrybuantą zmiennej losowej X o rozkładzie ciągłym. Wyznaczyć funkcję gęstości zmiennej losowej X i narysować jej wykres. Obliczyć i zinterpretować wartość oczekiwaną zmiennnej losowej X.
Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

funkcja gęstości zmiennej losowej X, wartość oczekiwana

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ f(x)=F'(x) \\ EX= \int_{R}xf(x)dx}\)
axana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 lis 2010, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk

funkcja gęstości zmiennej losowej X, wartość oczekiwana

Post autor: axana »

Dzięjuję
beta666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 11 lis 2006, o 19:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

funkcja gęstości zmiennej losowej X, wartość oczekiwana

Post autor: beta666 »

mam to samo zadanie, czy f(x) = F'(x) to tak się zawsze wyznacza gęstość losową ?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

funkcja gęstości zmiennej losowej X, wartość oczekiwana

Post autor: Nakahed90 »

Jeżeli zmienna losowa jes typu ciągłego to tak.
ODPOWIEDZ