Estymacja punktowa i przedziałowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
bosper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 sty 2011, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRAKÓW

Estymacja punktowa i przedziałowa

Post autor: bosper »

Witam! Mam problem z jednym z zadań na kolokwium, dotyczącym obliczenia estymacji punktowej itd.
Oto zadanie :

W powiecie A przeprowadzono badania dotyczące miesięcznych wydatków na towary i usługi konsumpcyjne na 1 osobę w gospodarstwach domowych. W wylosowanych 80 gospodarstwach domowych pracujących na własny rachunek wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe na 1 osobę w gospodarstwie w zł kształtowaly się następująco:

Wydatki w zł : 90-120 120-150 150-180 180-210 210-240 240-270 270-300 300-330
Liczba gospod: 1 2 12 15 24 13 9 4

1. Na podstawie tych danych przeprowadzić analizę przeciętnych wydatków i ich zróżnicowania w badanym powiecie A ( Dokonać estymacji punktowej i przedziałowej średnich wydatków i ich odchylenia standardowego, przyjąć poziom ufności 0,90. Podac interpretacje otrzymanych wyników.
2. Czy próba jest wystarczająca liczna, aby średnie wydatki oszacować z dokładnościa 8 zł na poziomie ufności 0,90?
3. Postawiono hipoteze, ze srednie wydatki na 1 osobę w tym powiecie w badanych gospodarstwach wynoszą 250 zł. Zweryfikować te hipoteze na poziomie istotności 0,10.

Głowny problem tkwi w fakcie ze wartosci podane w złotowkach nie sa stałe lecz mieszcza sie w przedziałach np. 90-120, dlatego kompletnie nie wiem jak sie zabrac do rozwiazania tego zadania.
Jeśli ktoś miałby odrobine czasu a jest mi w stanie pomóc bede bardzo wdzieczny. pozdrawiam
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Estymacja punktowa i przedziałowa

Post autor: scyth »

Bierz środki przedziałów i standardowo.
bosper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 sty 2011, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRAKÓW

Estymacja punktowa i przedziałowa

Post autor: bosper »

ok sprubuje w ten sposob, dzięki

-- 28 sty 2011, o 15:22 --

Wiem ze to może banalne ale nadal nie rozumiem jednej rzeczy... Niestety musze wypelnic tabelke z obliczeniami pomocniczymi, a w niej mam wartosci takie jak : xi, fi, x'i . Wiec jeśli wezme srednie z przedziałow to jak mam to wypełnic? Normalnie biorąc to wedlug pierwszego przedziału xi=90, fi=1, x'i=120? Dobrze myśle czy nie?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Estymacja punktowa i przedziałowa

Post autor: scyth »

Nie wiem co to za oznaczenia tam masz...
ODPOWIEDZ