Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Witam.
Drodzy Panstwo, mamy w poniedzialek zaliczenie ze statystyki matematycznej i nie umiemy poradzić sobie z paroma zadaniami. Brakuje nam danych albo nie potrafimy ich znalezc.
1. Wylosowano 9 ofert mieszkan w których cena za metr kwadratowy wynosiła w tys zł
3,1....2,9....3....3,2....3,4....2,8....2,6....3....3,2
Zakładając ze cena 1m2 ma rozkład normalny zweryfikować hipotezę, że przeciętna cena 1m2 wynosi 3 tys zł.
2. Zmienna losowa X ma funkcję gęstości o postaci f(X)=cx-0,5 dla 2<x<6; 0 dla pozostałych wartości x.
A) Obliczyć stałą 'c'
B) Obliczyć prawdopodobieństwo P(X>5)
3. Spośród 300 mieszkanców wylosowanych niezależnie 60 popiera partie X
a) oszacowac (dowolną metodą) wskaźnik struktury mieszkańców popierających tą partie - tutaj wyszło 0,20 co jest zapewne potrzebne do podpunktu:
b) zweryfikować hipotezę, że wskaźnik struktury mieszkanców popierających partię jest mniejszy niz 0,25
BŁAGAM O POMOC BO TO DLA NAS BYC ALBO NIE BYC.
Pozdrawiam gorąco i czekam na pomoc.
Drodzy Panstwo, mamy w poniedzialek zaliczenie ze statystyki matematycznej i nie umiemy poradzić sobie z paroma zadaniami. Brakuje nam danych albo nie potrafimy ich znalezc.
1. Wylosowano 9 ofert mieszkan w których cena za metr kwadratowy wynosiła w tys zł
3,1....2,9....3....3,2....3,4....2,8....2,6....3....3,2
Zakładając ze cena 1m2 ma rozkład normalny zweryfikować hipotezę, że przeciętna cena 1m2 wynosi 3 tys zł.
2. Zmienna losowa X ma funkcję gęstości o postaci f(X)=cx-0,5 dla 2<x<6; 0 dla pozostałych wartości x.
A) Obliczyć stałą 'c'
B) Obliczyć prawdopodobieństwo P(X>5)
3. Spośród 300 mieszkanców wylosowanych niezależnie 60 popiera partie X
a) oszacowac (dowolną metodą) wskaźnik struktury mieszkańców popierających tą partie - tutaj wyszło 0,20 co jest zapewne potrzebne do podpunktu:
b) zweryfikować hipotezę, że wskaźnik struktury mieszkanców popierających partię jest mniejszy niz 0,25
BŁAGAM O POMOC BO TO DLA NAS BYC ALBO NIE BYC.
Pozdrawiam gorąco i czekam na pomoc.
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
jaką wlasnosc musi spelniac funkcja, żeby byla to gestosc?2. Zmienna losowa X ma funkcję gęstości o postaci f(X)=cx-0,5 dla 2<x<6; 0 dla pozostałych wartości x.
A) Obliczyć stałą 'c'
B) Obliczyć prawdopodobieństwo P(X>5)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
No...
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \mbox{f(x)d}x=1}\)
?
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \mbox{f(x)d}x=1}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Więc może cos takiego:
\(\displaystyle{ \int_{b}^{a} \mbox{f(x)d}x=P(a<x<b)}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ a<b}\)
\(\displaystyle{ \int_{b}^{a} \mbox{f(x)d}x=P(a<x<b)}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ a<b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
No to musi być juz tylko
\(\displaystyle{ P(B)= \int_{B}^{} \mbox{f(x)d}x}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \int_{B}^{} \mbox{f(x)d}x}\)
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Też nie. Naprawdę ciezko w google wpisac funkcja gęstości ?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
No kurde przeciez na wiki sa tylko 4 wzory pomijajac kwantową:
... %C5%84stwa
pytasz o warunek
istnienia funkcji gęstosci wiec cytuję:
"Niech P będzie rozkładem prawdopodobieństwa w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^N}\) (w szczególności rozkładem na prostej dla N = 1). Funkcję borelowską \(\displaystyle{ f\colon \mathbb{R}^N\}\)to \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) nazywamy gęstością rozkładu P gdy dla każdego zbioru borelowskiego B\(\displaystyle{ \subseteq \mathbb{R}^N}\)"
I pod tym wzór
\(\displaystyle{ P(B)= \int_{B}^{} \mbox{f(x)d}x}\)
Albo
"Jeśli f jest gęstością rozkładu P, to w szczególności, na mocy
powyższej definicji:"
\(\displaystyle{ \int_{R ^{N} }^{} \mbox{f(x)d}x =1}\)
Nic wiecej na ten temat...
Seifer pomoz
... %C5%84stwa
pytasz o warunek
istnienia funkcji gęstosci wiec cytuję:
"Niech P będzie rozkładem prawdopodobieństwa w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^N}\) (w szczególności rozkładem na prostej dla N = 1). Funkcję borelowską \(\displaystyle{ f\colon \mathbb{R}^N\}\)to \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) nazywamy gęstością rozkładu P gdy dla każdego zbioru borelowskiego B\(\displaystyle{ \subseteq \mathbb{R}^N}\)"
I pod tym wzór
\(\displaystyle{ P(B)= \int_{B}^{} \mbox{f(x)d}x}\)
Albo
"Jeśli f jest gęstością rozkładu P, to w szczególności, na mocy
powyższej definicji:"
\(\displaystyle{ \int_{R ^{N} }^{} \mbox{f(x)d}x =1}\)
Nic wiecej na ten temat...
Seifer pomoz
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Zell jak już co.Seifer pomoz
\(\displaystyle{ \int_{R }^{} \mbox{f(x)d}x =1}\)
ten warunek napisz w jezyku swojej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Stary, nie mam pojecia o czym do mnie rozmawiasz. Nie wiem czy jestem gorszy niz inni uzytkownicy ktorym rozwiązujecie od ręki czy co... Co znaczy 'przepisz w języku swojej funkcji'?
\(\displaystyle{ 1=cx-0,5}\)
Takie cos?
Ja nie jestem na polibudzie... 3 lata humana + 3 lata Zarządzania. Nigdy takich rzeczy nie bylo.
\(\displaystyle{ 1=cx-0,5}\)
Takie cos?
Ja nie jestem na polibudzie... 3 lata humana + 3 lata Zarządzania. Nigdy takich rzeczy nie bylo.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 12:10 przez geohound, łącznie zmieniany 1 raz.
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Nie takie coś. Nie umiesz wstawić swojej funkcji do tej całki na górze?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Ale co my liczymy? Punkt a czy b? Stary... gdybym ja wiedzial jak to liczyc to chyba nie korzystałbym z pomocy, nie sadzisz?
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Punkt a).
Stary, gdybym wiedział, że to umiesz to chyba bym Ci nie starał tego tlumaczyc krok po kroku , nie sądzisz?
A skoro podstawowych rzeczy nie umiesz (wstawianie do wzoru) to nie dziw się, że nie umiesz zrobic zadania na poziomie pierwszych zajęć z całki oznaczonej
Stary, gdybym wiedział, że to umiesz to chyba bym Ci nie starał tego tlumaczyc krok po kroku , nie sądzisz?
A skoro podstawowych rzeczy nie umiesz (wstawianie do wzoru) to nie dziw się, że nie umiesz zrobic zadania na poziomie pierwszych zajęć z całki oznaczonej
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Funkcja gęstości,rozkłady,hipotezy - kolokwium!
Moj ostatni pomysł:
\(\displaystyle{ \int_{2}^{6}\mbox{f(x)d}x = cx-0,5}\)
Sory, ale walcze z 38stopniową gorączką i na oczy nie widze wiec dalsze wymyslanie bedzie stanowilo pewien problem.
\(\displaystyle{ \int_{2}^{6}\mbox{f(x)d}x = cx-0,5}\)
Sory, ale walcze z 38stopniową gorączką i na oczy nie widze wiec dalsze wymyslanie bedzie stanowilo pewien problem.