Bardzo proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania, kompletnie zapomnialem jak sie za to zabrac a rozwiazuje je dla dziewczyny:P
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi:)
W prywatnej specjalistycznej przychodni lekarskiej pracuje o 4 lekarzy więcej niż pozostałych pracowników. Średnia pensja lekarzy zatrudnionych w tej przychodni wynosi 3850 zł, zaś średnia pensja pozostałych pracowników jest o 1900 zł niższa. Średnia płaca wszystkich pracowników tej przychodni jest równa 3090 zł. Oblicz, ilu lekarzy pracuje w tej przychodni.
1 zad. textowe ze statystyki- Liceum
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
1 zad. textowe ze statystyki- Liceum
x- liczba lekarzy
(x-4)- liczba pozostałych pracowników
3850x- zarobki lekarzy razem
(x-4)(3850-1900)=1950x-7800 - łączne zarobki pozostałych pracowników
x+x-4=2x-4 - liczba wszystkich pracowników
\(\displaystyle{ \frac{3850x+1950x-7800}{2x-4}=3090\\5800x-7800=6180x-12360\\380x=4560\\x=12}\)
W tej przychodni pracuje 12 lekarzy.
(x-4)- liczba pozostałych pracowników
3850x- zarobki lekarzy razem
(x-4)(3850-1900)=1950x-7800 - łączne zarobki pozostałych pracowników
x+x-4=2x-4 - liczba wszystkich pracowników
\(\displaystyle{ \frac{3850x+1950x-7800}{2x-4}=3090\\5800x-7800=6180x-12360\\380x=4560\\x=12}\)
W tej przychodni pracuje 12 lekarzy.