Witam mam problem z ostatnim zadanie Grupę uczniów zapytano o to ile minut każdy z nich jedzie do szkoły. Dziewczęta podały odpowiedź; 60,30,20,10. Natomiast chłopcy 30,35,20,25,25,35. Oblicz średni czas dojazdu oraz wariację i odchylenie standardowe dla grupy dziewcząt i grupy chłopców.
jak byście mogli pomóc to bardzo prosze
Oblicz średni czas dojazdu oraz wariancję i odchylenie stand
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 12:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Oblicz średni czas dojazdu oraz wariancję i odchylenie stand
Średnie:
\(\displaystyle{ S_{dz}=\frac{60+30+20+10}{4}=\frac{120}{4}=30}\)
\(\displaystyle{ S_{ch}=\frac{20+25+30+3\cdot35}{6}=\frac{180}{6}=30}\)
Wariancja:
\(\displaystyle{ \delta^2_{dz}=\frac{(60-30)^2+(30-30)^2+(20-30)^2+(10-30)^2}{4}=\frac{900+0+100+400}{4}=350}\)
\(\displaystyle{ \delta^2_{ch}=\frac{(20-30)^2+(25-30)^2+(30-30)^2+3\cdot(35-30)^2}{6}=\frac{100+25+0+3\cdot25}{6}=\frac{200}{6}\approx33,33}\)
Odchylenia standardowe:
\(\displaystyle{ \delta_{dz}=\sqrt{350}\approx18,71}\)
\(\displaystyle{ \delta_{ch}\approx\sqrt{33,33}\approx5,77}\)
\(\displaystyle{ S_{dz}=\frac{60+30+20+10}{4}=\frac{120}{4}=30}\)
\(\displaystyle{ S_{ch}=\frac{20+25+30+3\cdot35}{6}=\frac{180}{6}=30}\)
Wariancja:
\(\displaystyle{ \delta^2_{dz}=\frac{(60-30)^2+(30-30)^2+(20-30)^2+(10-30)^2}{4}=\frac{900+0+100+400}{4}=350}\)
\(\displaystyle{ \delta^2_{ch}=\frac{(20-30)^2+(25-30)^2+(30-30)^2+3\cdot(35-30)^2}{6}=\frac{100+25+0+3\cdot25}{6}=\frac{200}{6}\approx33,33}\)
Odchylenia standardowe:
\(\displaystyle{ \delta_{dz}=\sqrt{350}\approx18,71}\)
\(\displaystyle{ \delta_{ch}\approx\sqrt{33,33}\approx5,77}\)