Przedział ufności dla wariancji duża próba

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
nadia_sk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 cze 2007, o 11:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Przedział ufności dla wariancji duża próba

Post autor: nadia_sk »

Jeśli mam obliczyć przedział ufności dla wariancji przy dużej próbie, to liczę to ze wzoru na szacowanie odchylenia standardowego:

\(\displaystyle{ \frac{s}{1+ \frac{u_{ \alpha}}{ \sqrt{2n}}}< \sigma <\frac{s}{1- \frac{u_{ \alpha}}{ \sqrt{2n}}}}\)

i załóżmy, że mam wynik:

\(\displaystyle{ 5< \sigma < 10}\)

To jeśli chcę mieć wynik dla wariancji, to po prostu podnoszę obie strony do kwadratu? Czyli dostaję przedział:

\(\displaystyle{ 25 < \sigma^2 < 100}\)

Zgadza się?
ODPOWIEDZ