Oblicz średnią, wariancję i odchylenie standardowe następujących danych. Wyniki zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku
a) liczba pacjentów przychodni lekarskiej w wybranych dniach: 37,59,24,113,49,83,57,57,69,17
b) rozmiar damskich ubrań: 38,40,38,42,42,42,44,50,36,38,38,46,42,42,40,44,46,42,36,40,40
c) liczba sprzedanych tulipanów: 112,108,102,115,92,111,84,98,105,93
Średnia, wariancja i odchylenie standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: greajewo
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Średnia, wariancja i odchylenie standardowe
Średnia - dodajesz liczby i dzielisz przez ich ilość
Wariancja - liczysz średnią z kwadratów tych liczb i odejmujesz kwadrat średniej
Odchylenie standardowe - pierwiastek z wariancji
Np. dla danych 1, 2, 3, 4, 5
\(\displaystyle{ \bar{X} = \frac{1+2+3+4+5}{5} = 3 \\
S^2(X) = \frac{1^2+2^2+3^2+4^2+5^2}{5} - 3^2 = 2 \\
S(X) = \sqrt{2}}\)
Wariancja - liczysz średnią z kwadratów tych liczb i odejmujesz kwadrat średniej
Odchylenie standardowe - pierwiastek z wariancji
Np. dla danych 1, 2, 3, 4, 5
\(\displaystyle{ \bar{X} = \frac{1+2+3+4+5}{5} = 3 \\
S^2(X) = \frac{1^2+2^2+3^2+4^2+5^2}{5} - 3^2 = 2 \\
S(X) = \sqrt{2}}\)